Vinkkejä turvalliseen matkaan

Matkailuturvallisuuden neuvottelukunnan turvallisuusohjeet matkalle ovat yleishyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä, joissa käsitellään matkailijan turvallisuutta, vahinkotilanteita sekä vahinkojen vastuuta. Kunkin matkakohteen erityispiirteistä kannattaa kysyä erikseen matkatoimistosta, sekä tutustua kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Matkavakuutus & terveys

 • Tarkista, että matkavakuutuksesi on voimassa ja että se on riittävän kattava. Selvitä, kuuluvatko perheenjäsenesi ja lomaharrastuksesi vakuutuksen piiriin. Tarkista erityisesti ehdot koskien matkan peruutusturvaa, terveydentilaa, kotiutusta ambulanssilennolla sekä riittävän pitkää sairaanhoitoa tai erityisharrastuksista (esim. sukellus tai vuoristokiipeily) johtuvat onnettomuudet. Tarkista, että vakuutusyhtiöllä on ajantasaiset yhteystietosi.
 • Euroopassa matkustettaessa kannattaa vakuutuksen lisäksi hankkia myös Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti on maksuton.
 • Vahingon sattuessa ota yhteys matkavakuutusyhtiöösi. Mikäli olet vahingon sattuessa päihdyttävien tai huumaavien aineiden vaikutuksen alainen, vastaat itse vahingostasi. Vakuutus tulee harvoin apuun tällaisissa tapauksissa.
 • Hanki ajoissa tarvittavat rokotukset. Terveyskeskukset neuvovat rokotusasioissa ja hyödyllistä tietoa löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta.
 • Ole erityisen tarkkana alkoholiin, liikenteeseen, huumeisiin, seksuaalisuhteisiin, tarttuviin tauteihin sekä ihmiskauppaan liittyvien riskien suhteen.

Matkustusasiakirjat

 • Huolehdi ajoissa, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Useimmat maat vaativat, että passin pitää olla voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. EU-maissa pääsääntöisesti riittää, että passi on voimassa matkan ajan. Tarkista asia kohdemaan viranomaisilta.
 • Ota kopiot matkustusasiakirjoista ja tärkeimmistä matkadokumenteista (passi, viisumi, matkaliput, ajo- ja maksukortit, matkavakuutus, auton rekisteritodistus, kansainvälinen rokotustodistus) ja tallenna niistä kuvat puhelimeen tai skannaa liitteenä sähköpostiisi. Säilytä kopioita matkalla eri paikassa kuin alkuperäisiä. Jätä yhdet kopiot kotiin.
 • Kun alaikäinen lapsi (alle 18-vuotias) matkustaa ulkomaille ilman huoltajia, on suositeltavaa ottaa matkalle mukaan huoltajien lupa, jonka voi tarvittaessa esittää kohdemaan viranomaisille. Lupa voi olla kohdemaan kielellä tai englanniksi. Kirjeessä on hyvä olla tiedot matkasta sekä huoltajien allekirjoitukset ja yhteystiedot. Joissakin maissa (esimerkiksi Venäjällä) on tarkkaan määritelty, minkälainen luvan täytyy olla. Tarkista vaatimukset hyvissä ajoin ennen matkaa kohdemaan omilta viranomaisilta.
 • Ota automatkalle alkuperäinen ajoneuvon rekisteriote mukaan. Tarkista vakuutusyhtiöstäsi tarvitsetko kansainvälisen todistuksen voimassa olevasta liikennevakuutuksesta (green card) mukaan kohdemaahan.

Tärkeät puhelinnumerot & tietoturva

 • Tallenna yhteyshenkilön tiedot mahdollista hätätilannetta varten matkapuhelimeesi, lompakkoosi ja sähköpostiisi ICE (In case of emergency) -merkinnällä.
 • Tallenna matkapuhelimeesi tärkeät puhelinnumerot: hotelli, matkanjärjestäjä, lähiomaiset, lähin Suomen edustusto, maksukortin katoamisilmoitus, vakuutusyhtiön hätäpäivystys, ulkoministeriön päivystyksen numero +358 9 160 55555.
 • Pidä mukanasi majoituspaikkasi nimi ja osoite sekä valmismatkalla ollessasi matkanjärjestäjäsi yhteystiedot.
 • Muista kyberturvallisuus! Joissakin maissa lainsäädäntö ei takaa sähköisen viestinnän luottamuksellisuudelle yhtä ehdotonta suojaa kuin Suomessa. Suojausta vaativat viestit voi tarvittaessa salata. Muista myös suojata mahdollinen langaton verkkosi. Selvitä, mitä palveluja käytät ja mihin antamiasi tietoja käytetään. Tietoturvaohjeita löydät Viestintäviraston verkkosivuilta.

Matkatavarat & maksuvälineet

 • Ota mukaan vain välttämätön määrä käteistä ja kaksi maksukorttia, joista toista säilytät hotellin tallelokerossa. Selvitä etukäteen, mitkä maksuvälineet käyvät matkakohteessa. Pidä rahat, maksuvälineet ja passi käsimatkatavaroissa. Tarkista, että pankki tietää puhelinnumerosi poikkeavien maksutapahtumien tarkistamiseksi.
 • Pidä vähintään yksi maksuväline erillään muista. Jos maksukorttisi katoaa, kuoleta se välittömästi ilmoittamalla siitä kortin sulkupalveluun. Lisätietoja kortin käyttämisestä ulkomailla löydät pankkisi tai luottokorttiyhtiösi verkkosivuilta.
 • Pakkaa lääkkeet alkuperäispaketeissa ja välttämättömät hoitovälineet käsimatkatavaroihin lentojen viivästymisen tai matkalaukun katoamisen varalta. Ota huomioon käsimatkatavaroita koskevat lentoturvallisuusmääräykset ja tarkista kohdemaan tullimääräykset lääkkeiden maahan viennille. Pidä mukana reseptit ja kansainväliset todistukset.
 • Pakkaa matkatavarasi itse, äläkä jätä niitä ilman valvontaa. Älä koskaan ota kuljetettavaksi toisen tavaraa tai pakettia, jos sinulla ei ole varmuutta sen sisällöstä. Vältä arvoesineiden mukaan ottamista.

Turvallisuus matkakohteessa

 • Tarkista kohdemaan maahantulo- ja tullimääräykset suoraan kohdemaan viranomaisilta, esim. maan edustustosta Suomessa tai lähialueella.
 • Käytä tervettä järkeä matkalla. Olet matkalla itse vastuussa itsestäsi ja omaisuudestasi. Noudata oppaan, vakuutusyhtiön sekä ulkoasiainministeriön matkustusohjeita.
 • Tarkista majoituspaikkaan saapuessasi varauloskäyntien sijainti ja esteetön kulku niistä. Älä käytä hissiä hätätilanteissa. Taskulamppu on hyvä pitää mukana sähkökatkojen varalta.
 • Noudata kohdemaan lakeja sekä kunnioita paikallisia tapoja ja uskontoa. Ota huomioon paikalliset tavat käyttäytymisessä ja pukeutumisessa.
 • Muista, että rikostapauksissa sovelletaan aina paikallista lakia. Suomessa voidaan rangaista myös ulkomailla tapahtuvista vakavista rikoksista, esimerkiksi lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, Suomen lain mukaan.
 • Varo liikkumista yksin pimeillä kujilla ja puistoissa. Vältä mielenosoituksia ja muita väen kokoontumispaikkoja.

Matkustusilmoitus & matkasuunnitelma

 • Tee matkustusilmoitus kriisitilanteiden varalta ulkoministeriölle.
 • Jos eroat matkakohteessa ryhmästäsi, ota yhteyttä matkanjärjestäjän edustajaan viimeistään paluuta edeltävänä päivänä aikataulun varmistamiseksi.
 • Anna yhteystietosi ja matkasuunnitelmasi kielitaitoiselle yhteyshenkilölle kotimaassa. Erityisesti pitkillä omatoimimatkoilla tai matkasuunnitelmien muuttuessa pidä yhteyshenkilösi ajan tasalla liikkumisestasi ja päivitä tiedot myös tekemääsi matkustusilmoitukseen.

Tulosta tämä sivu

 

Matkailuturvallisuuden neuvottelukunta on epävirallinen keskustelufoorumi, jossa käsitellään ajankohtaisia matkailualaan ja matkailuturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Ulkoministeriö on neuvottelukunnan puheenjohtaja. Neuvottelukuntaan kuuluvat Finavia, Finnair Oyj, Elinkeinoelämän keskusliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, työ- ja elinkeinoministeriö, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, liikenne- ja viestintäministeriö, Visit Finland, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, sisäministeriö, Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA, Suomen matkatoimistoalan liitto ry SMAL, Finanssialan keskusliitto ja ulkoasiainministeriö.