#RESESAKERHET

Du som kanske någon gång reser längre än till Åland eller Nuorgam, kom ihåg fyra R! Den som är väl förberedd blir oftare respekterad och mera sällan lurad.

4 x R

1. Resemeddelande

Världen är en skön plats, men ibland bubblar det till. Utrikesministeriets resemeddelanden är ett enkelt sätt att kolla säkerheten och läget i det land du ska resa till.

Läs igenom resemeddelandet innan du ger dig av! Du får till exempel information om det aktuella politiska läget, eventuella oroligheter, platser det lönar sig att undvika, kulturella skillnader och till och med trafiken. Du kan beställa resemeddelandet som sms till telefonen – då får du info om situationen ändras under resan, också när du inte är uppkopplad till internet. Så här gör vi i Madventures – gör som vi så slipper du göra bort dig!

Resemeddelandena:

 • ger information om olika länder
 • ska du läsa innan du åker på resa
 • funkar också som sms!

2. Reseanmälan

Reseanmälan är en helt fantastisk tjänst för alla som reser! Och nyttig!

Föreställ dig till exempel att du intet ont anandes reser till ett jordbävningsområde i Nepal, överraskas av en kärnkraftsolycka i Fukushima eller en tyfon i Filippinerna. I så fall kan utrikesministeriet skicka ut varningar, anvisningar eller annan värdefull information som hjälper dig att klara dig om du varit klok nog att göra en reseanmälan. Madventures uppmanar alla som ger sig ut på resa att fylla i en reseanmälan!

Reseanmälan:

 • meddelar åt utrikesministeriet var i världen du rör dig
 • gör det möjligt för utrikesministeriet att hjälpa dig om det strular till sig
 • kan rädda ditt liv

3. Reseförsäkring

Läs Madventures och utrikesministeriets spartips för globetrotters och turister!

Tänk på det här: varje dag blir ett par finländare allvarligt sjuka utomlands och ett par dör, och varje dag blir ett par finländska resenärer utsatta för brott. Ändå inbillar sig hälften av finländarna att de sparar på att resa utan försäkring – rena rama vansinnet! Det är en extremt onödig inbesparing jämfört med till exempel ett trettio tusen euros ambulansflyg eller en tusen euros sjukhusnatt i Thailand. Fastän det kryllar av finska ambassader och konsulat runt om i världen ska du inte vänta dig någon hemresa i ambassadörens privata jet!

Madventures rekommenderar helhjärtat: ta en reseförsäkring för allt i världen!

Reseförsäkringen:

 • täcker kostnaderna för dyra olyckor utomlands
 • är en förnuftig investering
 • tillåter dej att ha kul!

4. Resedokument

Med miljontals resekilometer i bagaget kan Madventures lugnt säga att det finns få statliga myndigheter ute i världen som är så söta och snälla som de finländska. Det finns inte många platser där det lönar sig att fiffla med bristfälliga resedokument. Så kom ihåg att kolla i god till innan du reser att ditt pass är i kraft under hela den period som krävs! Ta också reda på om du behöver visum dit du är på väg!

Visste du att passet ofta måste vara i kraft minst sex månader ännu efter att du rest hem? Eller att passet måste vara helt? Visste du att du kan ansöka om pass på webben i Finland? Se till att du kan svara ja på alla de här frågorna och läs mera på utrikesministeriets webbplats! Kolla också vad du kan göra om ditt pass försvinner under resan!

Resedokument:

 • kolla vilka dokument som behövs i landet
 • skaffa dem i god tid
 • förvara dem fiffigt

Var inte som Knickedick

Vill du rädda dig undan en tsunami? Vill du slippa en tusen euros sjukhusräkning på grund av en olycka? Vill du veta vad du ska akta dig för? Vill du få passet i skick i en handvändning? När du fixar de fyra R:n blir din resa på alla sätt mer deep, soft och mindblowing.

Var inte som Knickedick utan fixa de fyra R:en!

Världen överraskar!

Om du råkar ut för trubbel utomlands eller om du funderar på något som rör din resesäkerhet, kontakta Nätkonsuln!

Dela!

De fyra R:en kan rädda dig, din släkting, mannen på gatan eller din bästa vän ur en pinsam knipa. Madventures uppmanar dig att dela den här informationen omedelbart, nu, med en gång!