// // 27.10.2016

Sähköpyörätuolin kanssa maailman ympäri – unelmaa eläen ja riskeihin varautuen

 

Terveisiä keskeltä Tyyntämerta! Olen upean risteilyaluksemme aurinkokannella jossain Hawaijin ja Fijin välillä. Muutama päivä sitten vietimme kolme päivää Hawaijilla ja nyt taas kuusi päivää merellä ennen kuin rantaudumme Fijille. 24 päivän mittainen Tyynenmeren ylitys Yhdysvaltojen Seattlesta Australiaan Sydneyyn, on iso osa kahden kuukauden mittaista maailmanympärimatkaani. Se on myös hyvin esteetön tapa taittaa tämä valtava matka kuitenkin koko ajan samalla kokien. Mukanani matkustaa nimittäin kahden avustajaystäväni lisäksi sähköpyörätuolini, jota käytän liikuntavammastani johtuen liikkumiseeni.

Islannissa keskelle karua luontoa pääsi myös pyörätuolilla

Reitin suunnittelu

Suurten linjojen osalta esteettömän maailmanympärimatkan suunnittelu ei poikkea muiden maailmanympärimatkojen suunnittelusta. Kaikki lähti unelmasta, eri kohteiden kartoittamisesta ja rahan säästämisestä. Yksityiskohtien osalta esteettömyys tuokin sitten mukanaan paljon suunnittelutyötä. Selvitin ennakkoon kaikki saatavilla olleet tiedot esteettömyydestä eri reittivaihtoehtojeni osalta ja päädyin lopulta reittiin Helsinki – Islanti – Yhdysvaltojen Seattle – Tyynenmeren ylitys risteillen Hawaijin, Fijin, Vanuatun ja Uuden-Kaledonian kautta, Australian Sydney – Thaimaan Bangkok ja Hua Hin – Helsinki. Tälle reitille sain tarpeeksi varmuutta siitä, että pärjään, löydän esteettömiä hotelleja, pääsen liikkumaan esteettömästi joukkoliikenteessä tai invataksilla ja tasaisin väliajoin on paikkoja, joissa tarvittaessa onnistuu sähköpyörätuolini huolto. Pyrin minimoimaan kuormittavia lentoja ja välttämään välilaskuja. Halusin myös tasaisesti varmuutta ja haastetta, joita tämä reitti tarjoaa. Esimerkiksi Vanuatulta en odota esteettömyyden osalta suuria, mutta toisaalta tämä risteily ja yöpyminen laivassa tarjoaa mahdollisuuden nähdä palan tuotakin kaukaista saarta, jonne tuskin muuten koskaan menisin.

kuva-2-pienempi

Näköaloja Seattleen

Ennakkovalmistautuminen

Matkustusturvallisuutta mietin paljon ennen matkaan lähtöä. Minulla on jatkuva matkavakuutus, jota ilman en poistuisi kotoa minnekään. Matkavakuutus korvaa olemassa olevan vamman tai sairauden pahenemisen osalta vain akuutin hoidon, mutta meille valmiiksi vammaisille iskee matkalla ne ihan samat matkasairaudet. Alttius onnettomuuksille on ihan yhtä suuri kuin kellä tahansa muullakin. Hoidin itseni ennen matkaa niin hyvään kuntoon kuin mahdollista ja pystyin lähtemään matkaan varmana siitä, että olen lähtökohtaisesti terve ja valmis vastaanottamaan mahdolliset matkalla tulevat haasteet. Huollatin myös sähköpyörätuolini täydelliseen kuntoon, samoin manuaalipyörätuolini, joka on mukana sähköpyörätuolin hajoamisen varalta. Otin selvää reitin varrelle osuvista vakuutusyhtiöni sopimussairaaloista sekä paikoista, joissa voitaisiin mahdollisesti huoltaa sähköpyörätuoliani. Sen huollosta kustannukset tulisivat pääasiassa itselleni, minkä vuoksi luottorajan nosto ja ylimääräiset säästöt ovat takaturvanani. Mukanani kulkee myös työkaluja pienempien ja itse hoidettavien huoltotoimenpiteiden varalle. Selvitin eri maiden sähköjännitteitä, hankin adaptereita ja mukanani on kaksi erilaista sähköpyörätuolin laturia, jotka molemmat toimivat eri sähköjännitteissä.

kuva-3-pienempi

Laivan ulkokansi on suosikkipaikkani aamusta iltaan

Matka-asiakirjat

Passini voimassaolosta ja kunnosta huolehdin muutenkin tarkasti, sillä matkustan tasaisesti ympäri vuoden. Se kulkee mukanani sähköpyörätuolin salalokerossa ja täällä laivalla tallelokerossa. Pari kopiota on ripoteltuna kahteen eri turvapaikkaan. Yhdysvaltoihin hankin hyvissä ajoin maahantulolupa Estan ja Australiaan heidän vastaavan, maksuttoman, lyhyeen oleskeluun kelpaavan luvan. Muut kohteemme selvitin ennalta, mutta muihin ei ihanalla suomalaisella passilla matkustettaessa tarvita muita etukäteisasiakirjoja. Luen säännöllisesti Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja tein ennen matkaa matkustusilmoituksen, johon pystyi kätevästi lisäämään kaikki reitin varrelle osuvat kohteet kerralla. Nämä kaikki ennalta hoidetut asiat toivat paljon lisävarmuutta, mutta toisaalta saivat matkan tuntumaan paljon konkreettisemmalta ja matkakuumeen kohoamaan.

kuva-4-pienempi

Auringonlasku Oahulla, Hawaijilla

Elämysten ja riskien hallinnan tasapaino

Uskon, että mahdollisissa hätätilanteissa olen vaikean liikuntarajoitteeni vuoksi lähtökohtaisesti muita heikommassa asemassa. Se ei kuitenkaan pelota minua tai estä matkusteluani, mutta tarkka etukäteissuunnittelu ja asioihin varautuminen korostuu. Täällä keskellä valtavaa merta olen tyytyväinen, että ensimmäisenä päivänä kaikille matkustajille oli pakollinen omaan, ennalta määrättyyn pelastautumisasemaan tutustuminen ja laivalla muutenkin turvallisuusasioihin on kiinnitetty todella paljon huomiota. Kun sellainen turva on taustalla, voi täällä keskittyä lämpöön, aurinkoon, valtavaan viihdetarjontaan, kiehtoviin kohteisiin, ruokaan, auringonlaskuihin ja palmuihin. Haluan kokea paljon ja haastaa itseäni, saada lisää voimaa pienistä vastoinkäymisistä ja niistä selviytymisistä, mutta myös välttää turhia riskejä. Tiedän, että pystyn siihen, sillä tunnen itseni, omat vahvuuteni ja omat rajoitteeni. Nämä taustalla mielessä täällä on helppo elää unelmaa!

kuva-5-pienempi

Maui, Hawaiji, todisti paratiisin voivan olla myös esteetön

Matkaani voi seurata Palmuasema – matkablogissani osoittessa www.palmuasema.fi, Facebookissa (www.facebook.com/palmuasema), Instagramissa (www.instagram.com/wheelsonthebeach) ja Snapchatissä (tunnuksella Palmuasema)

-Sanna

Kommentoi!