// 11.11.2016

Matkailu pienten lasten kanssa – valmistautumalla leppoisaa lomailua

Kun kerroimme mieheni kanssa lähtevämme kahdeksan kuukauden mittaiselle matkalle Kaakkois-Aasiaan kiertelemään maasta toiseen 4 ja 1,5-vuotiaiden lasten kanssa, kauhistelijoita riitti. Miten ikinä voitte, uskallatte ja selviätte? Hurjimmat ihmettelivät jopa sitä, minne lapset voi jättää niin pitkäksi aikaa hoitoon? Vaan tietenkin perhe reissaa yhdessä. Miten selvittiin – jatka lukemista ja ota selvää ☺

Varaudu, suunnittele ja valmistele

Lasten kanssa matkustettaessa on suotavaa olla tavallista enemmän selvillä maan tilanteesta. Mitä paikkoja välttää? Mihin mennä turvallisesti? Miten liikenteessä pärjätään?

Meille Kaakkois-Aasia valikoitui matkakohteeksi hyvän sään, herkullisen ruoan ja kohtalaisen hyvän yleisen hygienia- ja sairaanhoitotason takia. Pohdimme mahdollista matkareittiä etukäteen paljon. Kävimme läpi ulkoministeriön matkustustiedotteita eri maihin liittyvien turvallisuuskysymysten ja yleiskatsausten valossa. Tutkimme eri sääpalvelujen sivustoja ja selvitimme sadekausien ajoittumista sekä luimme lukuisia blogeja etsien vinkkejä hyvistä kohteista.

Ulkoministeriön sekä Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta saa yleistietoa maassa esiintyvistä taudeista. Kävimme lisäksi Suomessa hyvissä ajoin ennen matkaa matkailuun erikoistuneella lääkärillä juttelemassa. Onkin tärkeää olla ajoissa liikkeellä, koska monet rokotteet vaativat useamman piston sarjan. Pienille lapsille ei myöskään voi antaa kaikkia rokotteita tai lääkkeitä. Lisäksi esimerkiksi suun kautta otettavat estolääkkeet (mm. malaria) voivat olla ongelmallisia, lapset kun voivat olla aikamoisia vekkuleita ja sylkeä suun tyhjäksi. Miten tällöin toimia? Me päätimme karttaa malariaalueita, jolloin malarialääkitykselle ei ollut tarvetta.

Entäs sitten ruokapuoli lasten kanssa? Helpointa matkustaminen lienee rintaruokinnalla olevan vauvan kanssa – silloinhan ruoka kulkee aina mukana eikä tarvitse pohtia, mitä lapsi voi syödä. Vähän vanhempien lasten kanssa herääkin kysymysten vaippojen ja ruoan saannista. Varsinaisia vauvanruokia ei mielestäni matkustettaessa hyvän hygieniatason maissa tarvitse. Pienen vauvan kanssa kuorimisveitsi ja sauvasekoitin Suomesta mukaan ja paikallisia hedelmiä ostamaan. On muuten itse tehdyissä soseissa vitamiinit ja maku kohdillaan! Ja lapset ovat kokeilunhaluisia; meillä ainakin herkkujen listalla nousivat erilaisten hedelmien lisäksi esimerkiksi toukat ja heinäsirkat. Bon appétit!

Liikenne on totisesti oma lukunsa. Monissa turistikohteissa näkee eurooppalaisia perheitä paikalliseen tapaan ahtautuneena saman skootterin päälle. Itse jätimme kaksipyöräiset vuokraamatta ja hyödynsimme pääosin paikallisia kuljettajia ajokokemuksineen. Valtaosassa ajoneuvoista ei turvaistuimia ole.  Vaihtoehtona on joko tuoda oma mukana tai hyväksyä tilanne. Variaatio tästä on manduca tai joku muu rintareppu – vanhempi turvavöillä kiinni autossa ja vauva rintareppuun. Ei täydellistä, mutta turvallisempaa kuin matkustaa ilman vöitä olo.

Ho Chi Minh City, Vietnam. Liikenne kaupungissa, jossa on kolme kertaa sen verran mopoja kuin Suomessa ihmisiä, voi tuntua hippasen kaoottiselta.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pattaya, Thaimaa. Vaaleat lapset ovat aasialaisten suurena ihmetysten kohteena – kuvia ja halukkaita kavereita todella riitti.

Informoi, kerro ja kuvaile

Matkustusilmoituksen tekeminen ulkoministeriölle netissä oli helppoa kuin heinänteko. Ilmoituksen voi tehdä moneksi kuukaudeksi etukäteen ja matkasuunnitelmaa voi käydä muuttamassa suunnitelmien muuttuessa. Kun aikaa yhden ilmoituksen tekemiseen meni muutama minuutti,ja koko reissulta tein ehkä noin neljä ilmoitusta, ei kokonaisuudessa ilmoituksten tekemiseen mennyt varmastikaan kymmentä minuuttia enempää.

Kahdeksan kuukauden omatoimimatkalla voisi sattua ja tapahtua. Meille ei sattunut, onneksi. Matkustusilmoitus oli kuitenkin minusta kuin halpa henkivakuutus. Sen avulla olisimme voineet saada mahdollisessa kriisitilanteessa tärkeää tietoa, jonka saapumiseen muita reittejä olisi voinut mennä liian kauan. Informoi siis matkastasi äitiä ja ulkoministeriötä ‐  helppo muistaa <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pattaya, Thaimaa. Ravintolassa ei tarvitse erillistä lasten nurkkausta, kun pöydät ovat rannalla ja lapsille ranta on yksi suuri hiekkalaatikko.

Ennakoi, varmista ja laskelmoi

Lapsiperheessä tuntuu, että sairaudet tulevat ja menevät, mutta niitä tosiaan riittää. Meille matkavakuutuksen hankkiminen oli itsestäänselvyys, olihan meillä myös kotimaassa kattavat sairaskuluvakuutukset. Matkavakuutus yli kolmen kuukauden matkalle on jonkin verran kalliimpi kuin tätä lyhyemmälle reissulle (ja pidennys on haettava jo kotimaassa!), mutta omien kokemuksieni mukaan ehdottoman järkevä. Olisin valmis itse säästämään lähes missä tahansa muussa kuin matkavakuutuksessa – stressitaso kun on täysin eri luokkaa, kun tämä puoli on kunnossa.

Itse selvisimme ilman mitään kovin raflaavaa. Sukeltamisesta tuli korvatulehduksia, kulinaristisista nautinnoista vatsanväänteitä ja testattiinpa kertaalleen yksi perheenjäsen myös dengue-kuumeen varalta, onneksi negatiivisin tuloksin. Matkavakuutuksen kanssa lääkärin voi huoletta soittaa hotellille tai jos se on kätevää, käydä itse paikan päällä. Monet lääkärit voivat laskuttaa suoraan vakuutusyhtiötä lääkäri- ja lääkekuluista. Omasta vakuutuksestamme rahat tulivat nopeasti myös tilanteissa, joissa itse maksoimme lääkärille ensin suoraan ja haimme rahat vakuutusyhtiöltä jälkikäteen.

Itse selvisimme ilman mitään kovin raflaavaa. Sukeltamisesta tuli korvatulehduksia, kulinaristisista nautinnoista vatsanväänteitä ja testattiinpa kertaalleen yksi perheenjäsen myös dengue kuumeen varalta, onneksi negatiivisin tuloksin. Matkavakuutuksen kanssa lääkärin voi huoletta soittaa hotellille, tai jos se on kätevää, käydä itse paikan päällä. Monet lääkärit voivat laskuttaa suoraan vakuutusyhtiötä lääkäri- ja lääkekuluista. Omasta vakuutuksestamme rahat tulivat nopeasti myös tilanteissa, joissa itse maksoimme lääkärille ensin suoraan ja haimme rahat vakuutusyhtiöltä jälkikäteen.

Vähiten meillä sairastivat lapset.  Jos olisi edes jollain tavalla poliittisesti korrektia, kehottaisin jopa pohtimaan sitä, olisiko parempi nuolla vähän enemmän sormiaan tai juoda tasaisin väliajoin sopivissa määrin uima-­altaan vettä. Luulen, että ne olivat omien suojattiemme suojautumiskeinot 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vang Vieng, Laos – Lao uusi vuosi ja koko valtakunnan kattava viikon kestävä vesisota. Vaatteet päällä uimaan ja kaikki kastellaan.

Selvitä, arvioi ja toimi

Pienten lasten kanssa matkustettaessa pääsääntönä monissa maissa on, että lapsella on oltava oma passi ja lapsesta on täytettävä omat dokumentit. Kotimaassa passia hankkiessa lapsen molemmilta huoltajilta on oltava hyväksyntä passin hakemiselle, eli passi haetaan joko koko porukalla tai vaihtoehtoisesti poliisi.fi -sivustolta voi tulostaa valtakirjan. Muutoin tulee hukkareissu.

Kaikki tietävät, että kolmekuukautinen vauva on vaikea tunnistaa samaksi ihmiseksi vuoden päästä. Tässä onkin potentiaalinen probleema. Jos lapsi ei ole enää tunnistettavissa kuvasta, voivat kohdemaan viranomaiset kieltää maahantulon, vaikka passi olisikin edelleen voimassa. Koska sitten pitää hankkia uusi passi ja todeta, ettei oma kullannuppu enää näytä samalta kuin passikuvassa? Kauneus on katsojan silmässä, niin taitaa olla myös samannäköisyys. Itse päätimme eliminoida riskin ja tilata 4-vuotiaalle uuden passin, koska rehellisestikään pitkänhuiskea vaaleaverikkömme ei näyttänyt enää edellisen passin pyöreäposkiselta 4-kuukautiselta. Eikä tullut kyselyitä rajoilla.

Itselläni on eri sukunimi kuin lapsillani. Ystävälläni oli kerran matka meinannut katketa UK:n rajalla, kun hänellä oli mukanaan kaksi lasta, joilla oli eri sukunimi kuin hänellä (lasten isän ja ystäväni aviopuolison sukunimi). Tästä oppineena tilasin ennen reissua maistraatilta todistuksen josta käy ilmi lastemme olevan eri sukunimestä huolimatta jälkeläisiäni. Nytpä on tästäkin siteestä sitten mustaa valkoisella – vaikka paperia ei reissussa tarvittukaan.

Summa summarum. Maailmaa voi kokea vain näkemällä! Reissussa ollessa äidin ja isän ei tarvitse hoitaa kaikkia niitä ziljoonia velvollisuuksia, joita arjessa riittää. Voidaan keskittyä yhdessäoloon ja elämästä nauttimiseen. Ei muuta kuin matkaan vaan ja pienokaiset mukaan, kyllä siellä pärjää – ja jos mieli muuttuu, kotiin pääsee aina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ho Chi Minh City, Vietnam. Hyvää joulua – lanttulaatikot jäivät väliin, mutta tonttulakit olivat reissussa matkan alusta asti.

Cheers, Tiina

Kommentoi!