// 9.2.2018

Venäjä


Reissaa fiksusti Venäjällä

Venäläisillä on sanonta “älä kömmi pulloon”, joka tarkoittaa, ettei meidän tule väkisin tarrautua omiin mielikuviimme ja olla kuuntelematta toisten näkökulmia.

Samaa mieltä ovat myös Riku Rantala ja Tunna Milonoff Mad Manners: Seikkailijan etiketti -teoksessaan, joka petaa samaa ideologiaa: “– Itä-Eurooppa ja Kaukasia on paljon muutakin kuin mielikuvamme entisestä Neuvostoliitosta ja itäblokista. Se on travellerien vielä valtaosin valloittamaton Eldorado.”

Mikään maailman maa tuskin jakaa suomalaisten mielipiteitä kuten itäinen naapurimaamme Venäjä; milloin sen upeaa kulttuuria ihannoidaan ja zakuskoista notkuvia pöytiä ahmitaan silmin ja suin, milloin maata ja sen poliittista johtoa sekä suunnitelmia paksujen verhojen takaa pelätään ja halveksitaan. Historia antaa aihetta monenlaisiin ajatuksiin, ja kuumotus leviää kuin savukiehkura sikaria imailevan oligarkin henkosista.

Yksi asia on kuitenkin varma. Venäjä ei ole vain yhden mielikuvan maa, minkä vuoksi meidän kaikkien tulisi kömpiä sieltä pullosta ulos.


Pietari


Maailman suurin valtio, pinta-alaltaan 17 miljoonan neliökilometrin kokoinen Venäjä, peittää enemmän kuin kahdeksasosan Telluksen maa-alueista jakautuen yhdeksälle aikavyöhykkeelle. Se tarkoittaa, että aikaerot vaihtelevat tämän yhden maan sisällä +1 – +10 tuntia. Mieletöntä!

Värikkäästä ja vaikeasta historiastaan huolimatta Venäjä on hieno ja monipuolinen matkailumaa: on kulttuuria, balettia, venäläisiä herkkuja, pääkaupunki Moskova sekä nimeään useasti vaihtanut entinen pääkaupunki Pietari, moskeijoistaan tunnettu Kazan sekä valtava Baikal-järvi, joka etenkin talvisin toimii upeana luontomatkailukohteena kaikille retkiluistelusta kiinnostuneille. Eikä sovi unohtaa sitä monien haaveissa siintävää Trans-Siperian junamatkaa, josta itsekin haaveilen.


Kazan


Venäjällä matkailevia kehotetaan noudattamaan tavanomaista varovaisuutta, mutta reissaajan tulee aina tarkistaa matkustustiedotteesta ne alueet, jonne matkustamista kannattaa välttää. Kaikkialla Venäjällä ja etenkin suurkaupungeissa on terrorismin vaara. Mahdollisia kohteita ovat ennen kaikkea julkiset liikennevälineet, rautatie-, metro- ja lentoasemat, ostos- ja viihdekeskukset sekä joukkotapahtumat, joten pysy tarkkaavaisena ja vältä kaikenlaisia mielenosoituksia.

Paina samalla mieleesi yleinen hätänumero “112” sekä se, että poliiseilla on oikeus tarkistaa kaikkien henkilöpaperit.


Kazan


Eikä sovi unohtaa näitä kaikkein useimmiten esille nostamiani aioita. Tee aina matkustusilmoitus ja säilytä sähköpostissasi aina kopiot kaikista henkilöpapereistasi sekä matkustusasiakirjoistasi. Ne nousevat arvoon arvaamattomaan, mikäli joku raidaa reppusi, sillä taskuvarkaudet ovat edelleen varsin yleisiä etenkin ruuhkaisissa liikennevälineissä ja turistien suosimilla alueilla. Jos siis huomaat passisi kadonneen, tee siitä heti ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle.


Kazan


Muista tarkistaa etukäteen myös reseptilääkkeiden rajoitukset Venäjän viranomaisilta, sillä vahvoja tabuja ei voi noin vain tuoda maahan. Myös maksukorttien kanssa on syytä olla huolellinen, sillä joku saattaa lurkkia olkasi yli tai kopioida korttisi ilman, että huomaat mitään tapahtuneen. Suojaa siis aina PIN-koodisi ja varaudu siihen, ettei sen hämyisen kulmakuppilan tiskin takana seisoskeleva Igor luovuta huurteistasi muuta kuin ruplia vastaan. Kannattaa siis aina kantaa mukanaan myös jonkun verran riihikuivaa, sillä näin suuressa maassa kuin Venäjä on, liikahtaa iso ratas toisinaan aika hitaasti.

Samaan hengenvetoon on hyvä muistuttaa, ettei homoseksuaalisuus ole Venäjällä rikos, mutta lain mukaan on kiellettyä rinnastaa eri ja samaa sukupuolta olevien suhteet sekä jakaa tietoa ”ei-perinteisistä” seksuaalisuhteista alaikäisille. Rakkaus kuuluu kaikille vaan ei valitettavasti vielä kaikkialla.


Kazan


Venäjä on sen verran mahtipontinen matkailukohde, että siellä viettäisi aikaansa pidempäänkin. Tämän vuoksi ei sovi spedeillä myöskään viisumin kanssa, sillä jos viisumin voimassaoloaika ylittyy, et pääse poistumaan maasta ennen viisumin pidennystä. Myös passin on oltava voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Lisää tietoa viisumi- ja maahantuloasioista sekä muista Venäjän-matkailun kiemuroista löytyy Suomen Venäjän-edustustojen nettisivuilta Matkalla Venäjällä -osiosta.

Riskaabeli liikennekulttuuri ja järjettömät tilannenopeudet eroavat suomalaisesta ajokäyttäytymisestä sen verran paljon, että ylimääräinen tarkkaavaisuus on paikallaan jopa suojateillä – älä siis luota valkoisiin raitoihin tai siihen, että sinulle annetaan tietä. Automatkailussa on noin muutenkin riskinsä, minkä vuoksi vakuutusten tulee olla kunnossa ja tarpeeksi kattavat, mikäli mielit naapurimaahan road trippailemaan.


Kazan


Kun nyt ollaan varoiteltu aika lailla tarpeeksi, on sen viimeisen virren paikka: Venäjä voi viedä myös kielen mennessään, varo vaan! Jokaisen Venäjän matkaajan kannattaisi nimittäin ehdottomasti hakeutua runsauden pulasta notkuvien Zakuska-pöytien ääreen. Tämä voileipäbuffettinakin tunnettu ruoka-fiesta kattaa aivan mielettömän määrän erilaisia kaloja, mätiä, leikkeleitä, piirakoita, blinejä, suolattuja ja pikkelöityjä herkkuja sekä kasvissalaatteja.

Zakuska-pöytä toimii samaan tapaan kuin tapakset tai antipastot joko alkuruokana tai illanistujaisten pikkusuolaisena, seuranaan tietenkin mikäs muukaan kuin vodka!


cooking-2132874_1920


Ollaan päästy asian ytimeen: vaikka mielipiteitä on monia, meitä suomalaisia ja venäläisiä yhdistää moni kotosuomestakin tuttu asia – syöminen, saunominen ja noh, myös se juominen.

Tähän kohtaan lienee siis paikallaan huomauttaa, että vaikka “maassa maan tavalla” on jokaisen itseään ja muita arvostavan travellerin mantra, kaikkea eteen kannettua viinaa ei tarvitse kulauttaa kurkkuunsa. Muista siis kohtuus kaikessa! Ja sen oikean janon yllättäessä kannattaa vesi ostaa mieluummin pullotettuna kaupasta, sillä hanaveden laatu vaihtelee.

Davai davai! Lähdetään jo!

Kommentoi!