// 22.8.2017

Turkki


Reissaa fiksusti Turkissa

Turkin lämpimät tähtiyöt, mausteiset makuelämykset, kiehtovat basaarit, upea arkkitehtuuri ja turkoosit rannat ovat lumonneet suomalaismatkailijat jo kauan sitten. Minutkin.

Kuulen basaarien kiihkeän kuhinan, haistan iholleni pysähtyneen makean ja mausteisen tuoksun. Sormenpäät juoksevat kirjotuilla kankailla, kunnes yksi pysäyttää huomioni. Katseet myyjän kanssa kohtaavat, tingin vähän, raha vaihtaa omistajaa. Tuon tuliaisena upean huivin, joka harteillani istun keskellä Helsingin kotiani ja kirjoitan tätä tarinaa.

Ulkona on harmaata, kuin pian syksyksi vaihtuva kesä ei olisi koskaan alkanutkaan.

On mielimatkan aika: lähden Turkin Alanyan paahtuneille rannoille, Egeanmeren helmeksi kutsutun Izmirin satamakaupunkiin, Ankaran ja Istanbulin kuumille kaduille, vehreiden luonnonpuistojen viileisiin varjoihin, turkkilaiseen saunaan ja höyryäviin kylpylöihin.

Havahdun, hymyilen ja huokaisen. Napsautan asuntomme sähkösaunan päälle.


turkki

Vaikka maasta on viime aikoina kantautunut ikäviä uutisia, ja vaikka terroriuhan mahdollisuutta ei voida edelleenkään sulkea pois, huomaan haaveilevani kohteesta ihan kuten muistakin maista.

Turkki on suomalaisten keskuudessa vakiintunut lomakohde ja valtaosa maahan suuntautuvista suomalaisten matkoista sujuu ongelmitta. On kuitenkin tärkeää seurata aktiivisesti tiedotusvälineitä ja noudattaa erityistä varovaisuutta suurissa kaupungeissa. Raja-alueita tulee välttää ja mahdollisten mielenosoitusten ilmaantuessa poistua välittömästi paikalta. On myös hyvä muistaa, että Turkki sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia kaikkialla maassa.

Viranomaisten asettaman, voimassa olevan poikkeustilan vuoksi viimeisimmät tiedot saa tällä hetkellä ulkoministeriön Turkista antamasta matkustustiedotteesta. Huomioi, että passi tulee olla voimassa kuusi kuukautta maahan saapumisen jälkeen.


turkki


Sauna jää lämpiämään, ja minä siirryn takaisin sohvalle haaveilemaan basaarin suojissa nautitusta teestä ja turkkilaisista makeisista, lokumista.


turkki


Kautta vuosisatojen mullistettu ja muovattu, värikäs ja monimuotoinen kulttuuri näkyy ympäri maata mutta etenkin Istanbulissa, tuossa entisaikojen Bysantissa ja Konstantinopolissa, jota ovat hallineet niin kreikkalaiset, roomalaiset kuin turkkilaisetkin. Onnellisia me nykymatkaajat, kun voimme nauttia kaikkien edellä mainittujen kulttuurien vaikutteista yhdessä maailman kauneimmassa kaupungissa, Istabulissa, joka seisoo ylväänä Euroopan ja Aasian välisellä rajalla.

Ehkä juuri siksi Turkin valtioon ja maan lippuun suhtaudutaan täällä erittäin vakavasti.

Muista siis kunnioittava käytös, ja paina mieleesi, että täällä reissatessaan on suomalaismatkaaja Turkin lainsäädännön alainen. Jos sinulla on kaksoiskansalaisuus, olet Turkissa vain Turkin kansalainen viranomaisten edessä.


Istanbul - Spaci Market 2


Turkissa tulee suhtautua taskuvarkaisiin kuten muissakin Euroopan maissa – heitä on, vaikket ketään näekään. Vieraillessasi kaupungin lumoavassa jättiläisessä, 1400-luvulla rakennetussa Grand Bazaarin mauste- ja tavarataivaassa – jonka on sanottu olevan maailman ensimmäinen ja samalla suurin katettu basaari – pidä laukkusi lisäksi erityistä huolta myös passistasi. Kaikilla matkailijoilla on nimittäin velvollisuus esittää poliisin tai santarmin kysyessä henkilöllisyystodistuksensa ja oleskelulupansa tai passinsa ja viisumi/passissa näkyvä maahantuloleima.

Jos kuitenkin käy niin, että kadotat passisi, marssi lähimmälle poliisilaitokselle ja tee passistasi katoamisilmoitus.

Hyväksi havaittua neuvoa noudattaneena olet kuitenkin ottanut kopiot passistasi ja muista matkustusdokumenteistasi esimerkiksi sähköpostiisi, jolloin asioiminen ja uusien papereiden hankkiminen onnistuu paljon helpommin.

Mikäli tunsit juuri piston sydämessäsi, muista ottaa kaikista tärkeimmistä matkustusasiakirjoistasi kopiot seuraavan matkan varalle. Älä unohda myöskään matkavakuutusta!


ranta


Turkki on upea ja kuvauksellinen matkakohde, mutta ihan kaikkialla ei kameraansa kannata esitellä: vaikka kuvata saa muutoin melko vapaasti, ei sotilaskohteiden sekä poliisi- ja santarmilaitosten välittömässä läheisyydessä kannata kokeilla onneaan.


kahvi


Jalan ja autolla liikuttaessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta ja turkkilaiseen tapaan joustavuutta. Pimeän taksin kyytiin ei kannata mennä. Virallisia takseja mittareineen on runsaasti tarjolla ja maksu on aina käteisellä mittarilukeman mukaisesti. Luottokorttia tulee käyttää vain luotettavissa kohteissa.

Turkissa ei ole Suomen kesäaikaan aikaeroa lainkaan ja tavilaikaan vain yksi tunti. Jos ilta meni kuitenkin pitkäksi tai toinen toistaan lumoavammat moskeijat ottivat sinusta erävoito, herätä itsesi kupillisella tujua turkkilaista kahvia. Tilaa kylkeen pala makeaa baklavaa tai Maraş dondurma -jäätelötötterö.


turkki


Turkoosin värin kodiksi kutsuttu Turkki tunnetaan lumoavista rannoistaan mutta pian myös uudesta maailmanperintökohteestaan: YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on nimittäin julkistanut Anatolian alueella Lounais-Turkissa sijaitsevan, muinaisen rakkauden jumalattaren mukaan nimetyn Afrodisiasin olevan yksi vuoden 2017 uusista Unescon maailmanperintökohteista.

Rakkaus voittaa aina – ja toivottavasti kääntää pian myös Turkin epävakaan tilanteen. Siispä kuten maassa toivotetaaan: Güle güle! Hyvää matkaa!


turkki

Untitled

Kommentoi!