// 5.1.2018

Thaimaa


Reissaa fiksusti Thaimaassa

Sawasdee Ka! Tervehdys, toveri! Reissaa fiksusti -juttusarjan seitsemännessä artikkelissa matkaillaan tällä kertaa Thaimaan auringon alla maassa, jota ei turhaan tituleerata maailman monipuolisimmaksi reissukohteeksi.

Sukella tai snorklaa pärskyjen ja muiden värikkäiden kalojen seurassa, patikoi Krabin kansallispuistossa tai vaella Chiang Rain, maan pohjoisimman provinssin upeissa luontokohteissa, tee kiertoajelu koillisen komeissa vuoristomaisemissa, syö kupu kylläiseksi muutamalla bahtilla, shoppaile edullisesti ja istu iltaa Bangkokin kattobaareissa tai vaan loikoile riippumatossa rannan tuntumassa kookosvettä imaillen. Thaimaa on niin käsittämättömän monipuolinen matkakohde, että sinne päätyy aina vaan uudelleen, elämäntilanteesta riippumatta.

Thaimaa sopii erinomaisesti niin soolomatkailijoiden, kaveriporukoiden, ryhmämatkalaisten kuin lapsiperheidenkin lomakohteeksi.


Thaimaa


Vaikka Thaimaa onkin melko leppoinen maa matkustaa, on muutamia asioita, joista tulee olla ehdottoman tarkka. Ensinnäkin, Thaimaahan matkustavan tulee aina varmistaa maahantulosäädökset Thaimaan paikallisviranomaisilta tai suurlähetystöstä Helsingistä ja noudattaa niitä: viisumin ylitys voi johtaa karkotukseen ja maahantulokieltoon. Myös matkustusasiakirjan tulee olla kunnossa: rikkinäisellä passilla ei saa matkustaa! Toisekseen, vaikka maassa pärjää mainiosti noudattamalla tavanomaista varovaisuutta, kannattaa matkustamista maan eteläisiin maakuntiin kuitenkin välttää. Aivan Malesian rajalla sijaitsevat muslimivoittoiset maakunnat ovat kärsineet jo vuosikymmenen ajan terroriteoista, joihin lomalle lähtenyt turisti ei todellakaan halua sekaantua.

Onneksi maasta löytyy kuitenkin kohteita mistä valita! Thaimaan suurista saarista Ko Chang sijaitsee lähimpänä pääkaupunkia – kun hyppäät aamulla bussiin, olet hiekkarannalla jo iltapäivällä. Läheltä löytyy myös kaksi lungia paratiisisaarta, Ko Mak ja Ko Kood. Kuuluisa saarikolmikko Ko Phangan, Ko Tao ja Ko Samui tarjoavat rentoa rantahengailua ja iloisia iltamenoja, kun taas Kradania on kehuttu yhdeksi rauhallisimmista paikoista snorklailla.


Thaimaa


Reissatessa sattuu ja tapahtuu, eikä aina voi olla varma siitäkään, oliko syy oma vai kaverin. Jos passisi siis katoaa tai pöllitään, tee heti ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle ja ota yhteyttä Suomen suurlähetystöön Bangkokissa. Fiksuna travellerina olet kuitenkin onneksi ottanut passista ja matkustusasiakirjoista kopiot sähköpostiisi, mikä helpottaa tulevan säädön määrää.

Yleinen hätänumero on 191 ja turistipoliisin numero 1155. Molemmat kannattaa tallentaa puhelimeen jo ennen reissun alkamista. Muista tehdä myös matkustusilmoitus, sillä se on paras keino saada ensikäden tietoa mahdollisista luonnonmullistuksista ja muista maata koskevista tiedotteista. Hirmumyrskyn uhatessa tai kriisitilanteessa seuraa aina paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudata niissä annettuja ohjeita.


Thaimaa

Chiang Rai

”Vaikka Thaimaa onkin The Land of 1 000 Smiles (ja ihmisten meininki poikkeuksellisen hyväntuulista), hymyt hyytyvät sillä hetkellä, kun astutaan auton rattiin tai prätkän puikkoihin. Kaoottisessa liikenteessä ei kumarrella mihinkään suuntaan, vaan ajotapa on monesti lähempänä road ragea.”

– Tuomas Milonoff ja Riku Rantala, Mad Manners, 2012

Liikenne on täällä maailman vaarallisinta. Muista siis turvavyö, ja jos päätät ajaa itse, käytä aina kypärää ja hanki ennen reissua kattava matkavakuutus. Varmistu myös, että ajoneuvosi liikennevakuutus on kunnossa ikävien yllätysten välttämiseksi!


bangkok

Samut Songkhram

Chiang Rai | Monkey Cave


Maailmankuulu thai-ruoka on vienyt monen travellerin mennessään – myös vessaan. Vältä siis jäitä ja lämpimässä seisoneita majoneeseja kuin ruttoa ja muista käsihygienia, sillä turistiripuli voi pilata lomasi myös Thaimaassa.

Älä kuitenkaan jätä testaamatta pyörillä liikkuvien katuravintoloiden mielettömiä herkkuja! Valitse kohde, jossa paikallisetkin syövät ja jossa ruoka valmistetaan silmiesi alla. Ruoan vaihtuvuus ja runsas asiakasmäärä kielivät yleensä siitä, että muona on tuoretta ja ennen kaikkea hyvää. Tuliset curryt, vegeversiot pad thaista ja äyriäisillä höystetyt tom yamit maistuvat järjestäen paremmalta, kun ne valmistetaan rakkaudella pienissä padoissa, vaikka eihän niissä pääkatujen varsilla sijaitsevien ravintoloiden annoksissakaan mitään vikaa ole. Paitsi ehkä hinnassa – kadulla saman safkan skruudaa neljäsosalla hinnasta.

Kulttuuria tunteva travelleri tietää myös että ruoka kauhotaan suuhun aina lusikalla eikä koskaan haarukalla, jota käytetään vain ohjaamaan ruokaa lusikkaan. Nuudelit ja keitot safkataan puikoilla. Veitset ja haarukat ovat arvatenkin vain länkkäriruokia, kuten pihvejä varten. Vasenta kättä pidetään kautta Aasian saastaisena, ja tämä pätee valitettavasti myös vasenkätisten kohdalla. Syö siis oikealla kädellä ja säästä vasen vessahommiin.

Pro tip: Hyväkäytöksinen reissaaja ei koskaan painele ravintolaan bikineissä tai ilman paitaa, niistä hikisistä reissutamineista puhumattakaan. Pukeudu siististi, peseydy ja muista, että pesula on ystävä. Pyykkääminen on halpaa ja sopii myös kaikkein sniiduimman reppureissarin kukkarolle.


Thaimaa-9

Krabi Town


Kuningasperhettä kunnioitetaan Thaimaassa syvästi. Älä siis koskaan pilkkaa tai vandalisoi heistä tehtyjä julisteita, tauluja tai kuvia, joita näkyy ihan kaikkialla. Huumeiden kanssa on myös ihan turha pelleillä, sillä niistä pamahtaa pitkä kakku tai pahimmassa tapauksessa kuolemantuomio. Myös sähkötupakat tulee jättää Suomeen, sillä maahantuonnista, käytöstä ja myymisestä voi saada ankaran vankeustuomion tai suuren sakon.


Chiang Rai


Moni maahan mielivä kipuilee kielimuurin kanssa. Se on kuitenkin turhaa, sillä lähes aina löytyy jokin keino kommunikoida: Saat eteesi kuvallisen ruokalistan, tai joku tarjoilijoista ymmärtää englantia sen verran, että pystyt tilaamaan haluamasi annoksen. Voin myös omakohtaisesti suositella Google Translatoria sen perinteisen paperiversion tueksi.


Samut Songkhram


Myös Thaimaan apteekeissa puhutaan lähes aina hyvää englantia, minkä ansiosta reissarin tuskin tarvitsee ahdistua siitä, jos joku lääke unohtuu tai loppuu. Tämä koskee myös hyttyskarkoitteita: suihkaise sprayta nilkkoihin, niskaan sekä käsivarsiin ja pukeudu etenkin iltaisin vaatteisiin, joissa on sekä pitkät hihat että lahkeet. Varmista vielä ennen reissua THL:n suosittelemat rokotteet.

Äläkä ole Turakainen – muista aurinkorasva ja juo vettä!

Hyvää matkaa!

Kommentoi!