// 29.11.2017

Kuuba


Reissaa fiksusti Kuubassa

Karibian suurin kaupunki, maailman kauneimmaksi ajan patinoimaksi kehuttu matkakohde sekä yksi Telluksen merkittävimmistä ulkoilmamuseoista – Havanna on kuin vanhetessaan parantunut ja silti sellaisenaan säilynyt erikoisuus, joka tulee kokea edes kerran elämässä.

Ja mieluiten mahdollisimman pian.

Puoli vuosisataa muusta maailmasta eristyksissä elellyt sosialistinen Kuuba on viimein auennut turisteille, ja maa on noussut nopeasti myös suomalaismatkailijoiden suosioon. Se ei yllätä, sillä Havanna (La Habana) on kokemus vailla vertaa: Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan vanhan kaupungin (La Habana Vieja) katuja reunustavat menneiden vuosisatojen kauniit ja värikkäät siirtomaatyyliset rakennukset, jotka muistuttavat matkailijoita maan kulta-ajasta.

Vaikka vuodet ja ilmasto ovat tehneet tehtävänsä, talot rapistuneet ja ränsistyneet ja osa romahtamispisteessä, ei mikään ole silti rumaa.


Kuuba


Kuubasta löytyy muutamia erikoisuuksia, minkä vuoksi tulevan matkan suunnitteluun joutuu laittamaan hieman enemmän aikaa kuin normaalisti. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan, sillä Kuuba on kuin jenkkiautojen aikakaudelle pysähtyneestä elokuvasta. Ja ajasta, jolloin Marlon Brando, Frank Sinatra ja Ernest Hemingway juhlivat Havannan tunnetuimmassa ja edelleen toiminnassa olevassa historiallisessa luksushotellissa, Hotel Nacionalissa.

Mikäli matkabudjetti ei anna periksi kyseisessä paikassa yöpymiseen, käy silti fiilistelemässä tunnelmaa ja nauttimassa rommidrinkki tai mojito hotellin baarissa.


Kuuba


Muutamia paperihommiakin pitäisi tehdä. Muista tarkistaa Kuuban suurlähetystöstä Helsingistä tai matkanjärjestäjältä, tarvitsetko maahantulolupaa. Viranomaiset vaativat maahan saapuvilta myös matkavakuutuksen, joka korvaa lääkärikäynnistä ja sairaudesta aiheutuneet kulut.

Jokainen itseään – ja läheisiään – kunnioittava reissaaja tallentaa myös kopiot passistaan sekä matka-asiakirjoistaan esimerkiksi sähköpostiin, mistä ne löytyvät tarvittaessa, jos joku kääntää omaisuutesi. Kuuba on tunnetusti kuitenkin niin leppoisa ja miellyttävän vetelä matkakohde, ettei täällä tarvitse pelätä muuta kuin myöhästymistä: ei ole ennenkuulumatonta, että liikenne matelee tai kuski pysähtyy vaihtamaan kuulumisia ystävänsä kanssa. Silloin kannattaa vain nostaa kädet niskan taakse, valua syvemmälle taksin nahkapenkkiin ja relata. Tässä maassa ei kiirehditä. Historian painoarvon tuntee.


Kuuba


Siinä muutamia perusasioita, joten siirrytään seuraavaksi asioista ehkä siihen haastavimpaan eli majoitukseen. Valitettavasti Kuuban hotelleja eivät pyöritä innokkaat ja avuliaat saati somesta helposti löydettävät matkailuyrittäjät vaan valtio. Kansainvälisten varaussivustojen kautta kannattaa toki kokeilla, vaikka todennäköisesti päädyt laittamaan huonekyselyn suoraan hotellille, mikä on tällä hetkellä yleisin ja toimivin tapa. Majoittua voit toki myös paikallisten luona casa particulareissa, mutta kannattaa muistaa, että kotimajoitukset voivat olla minkä tasoisia tahansa.


Kuuba


Vaikka Kuuba onkin Latinalaisen Amerikan turvallisimpia maita, passi ja arvotavarat on aina hyvä säilyttää hotellin tallelokerossa. Jos passisi kuitenkin katoaa tai unohdat sen jonnekin, tee ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Ilmoita tapahtuneesta myös ulkoministeriön päivystyskeskukseen, minkä jälkeen voit saada hätämatkustusasiakirjan toisen EU-maan edustustosta.

Poliisin tavoitat paikan päällä numerosta 106 ja ambulanssin numerosta 104. Muista lukea myös Kuuban matkustustiedote sekä tarkistaa, mitä rokotuksia THL suosittaa kohteeseen matkustaville. Pakkaa joka tapauksessa mukaan hyttyskarkotetta sekä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita, jotka auttavat suojautumaan hyttysten levittämiltä taudeilta.

Kuuba sijaitsee seismisellä alueella, joten vakavat luonnonkatastrofit ovat mahdollisia mutta harvinaisia. Hirmumyrskyn uhatessa seuraa aina paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudata annettuja ohjeita.


Kuuba


Entä hablaatko espanjaa? Maassa pärjää englannilla, mutta aina kannattaa opetella muutama paikallinen fraasi, kuten esimerkiksi:

¡Buenos días! = Hyvää huomenta!
¿Dónde está el baño? = Missä on vessa?
Estoy perdido/a = Olen eksynyt
Una cerveza, por favor! = Yksi olut, kiitos!
Hasta luego! = Näkemiin!


Kuuba


Kuuban paikallispesot ovat pääasiassa vain paikallisille, mutta ulkomaalaisille tarkoitettuja peso convertibleja voi vaihtaa jo Suomessa. Ota varalta mukaan myös euroja, joita voi tarvittaessa vaihtaa pienissä erissä lentokentällä, hotelleissa ja pankeissa. Luotto- ja pankkikortit kannattaa pitää niin sanotusti hätävarana – ne toimivat melko harvassa paikassa. Dollareillakaan ei kannata kikkailla, sillä Amerikan rahasta menee täällä 10 % vero.

Sitten vielä sellainen käytännön vinkki, että internet toimii vain hotellien auloissa ja niiden läheisyydessä sekä erikseen merkityissä hotspoteissa. Kuuban some-loma vuonna 2018, miltä kuulostaa?

Maassa on pulaa myös yleishyödykkeistä, eikä sen suurempia shoppailumahdollisuuksia löydy, joten pakkaa mukaan tarpeelliset lääkkeet ja hygieniatuotteet sekä tarpeeksi vaihtovaatetta. Pienet puodit myyvät kyllä paikallisia käsitöitä, ja kotiin voi ostaa vaikka kuubalaista taidetta tai hyvää rommia ja sikareita.


Kuuba


Liikennekulttuuri olemattomine liikennemerkkeineen on haaste, minkä vuoksi reissaajan kannattaa suosia julkisia kulkuneuvoja. Muista kuitenkin hankkia liput aina edellisenä päivänä, sillä kuten aiemmin mainittu, tässä maassa ei voi maleksia liikaa.


Kuuba


Mutta mitä täällä sitten kannattaa tehdä? Käy tutustumassa Kuuban hallituksen istuimeksi rakennettuun El Capitolioon, joka tuli maksamaan 17 miljoonaa sen aikaista Kuuban pesoa. Tee vierailu sikaritehtaaseen ja käy kuuntelemassa kuubalaista musiikkia Café Tabemanassa. Vain 20 minuutin ajomatkan päässä Havannasta sijaitsee Ernest Hemingwayn kotimuseo, La Finca Vigía.

Listalle kannattaa lisätä myös ainakin San Josen katumarkkinat, Bacunayagua Bridgen upea näköalapaikka sekä Cárdenas, joka kuului tärkeimpiin kuubalaisen sokerin vientisatamiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa – täällä myös nostettiin ensimmäisen kerran Kuuban lippu salkoon vuonna 1850.


Kuuba


Sitten vaan kylmä cerveza käteen ja salud! Muista nauttia kuubalaisia herkkuja, eli sikareita ja rommia, kohtuudella.

¡Buen viaje! Hyvää matkaa!

Kommentoi!