// 12.10.2017

Intia


Reissaa fiksusti Intiassa

“Etelä-Aasian merkittävin matkakohde on Intia, jota sekä globaalit että päänsisäiset löytöretkeilijät ovat kolunneet aikojen alusta asti löytääkseen mystisiä mausteita, hengellisiä helmiä, ryysyjä ja rikkauksia – tai itsensä.”

Madventures-kaksikon maan mainiosta Mad Manners: Seikkailijan etiketti -tapaopaskirjasta löytyvä toteamus kiteyttää Intian niin hyvin, etten voinut olla lainaamatta Rikua ja Tunnaa tämänkertaisen Reissaa fiksusti -artikkelin alkajaisiksi. Incredible India – todellakin!

Maan monipuolisuus vaihtelee kaoottisista kaupunkikohteista ja Himalajan vuoristo-olosuhteista Rajasthanin aavikoihin ja Etelä-Intian tropiikkiin. Koluttavaa riitää meistä jokaiselle, oli sitten mieltynyt ranta-, luonto-, kulttuuri- tai vaikka ruokamatkailuun. Tässä pinta-alaltaan maailman seitsemänneksi suurimmassa valtiossa ja asukasluvultaan maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa tulee kuitenkin muistaa useitakin tärkeitä asioita, kuten intialainen sananlasku tietää kertoa:

“Tietämättömiä parempia ovat kirjoja lukeneet, kirjoja lukeneita parempia ovat ne, jotka muistavat lukemansa; vielä parempia ovat ne, jotka sen myös ymmärtävät, ja kaikkein parhaita ne, jotka myös toimivat opin mukaan.”


India

India


Namaste! Tervehdi ja ole ystävällinen. Koska maan yhteisö tapaa lokeroida yksilöt varsin tiukasti esimerkiksi iän, sukupuolen, ammatin, heimon, kastin, uskonnon tai poliittisen suhtautumisen mukaan, ovat meikäläiset paikallisille kummallista sorttia, jota ei osata laittaa mihinkään muottiin. Tämän vuoksi reissaajan tulee noudattaa hyviä tapoja ja olla rikkomatta paikallisia sääntöjä vain siksi, etteivät ne sovi länsimaiseen kulttuuriin. Käyttäydy siis kunnioittavasti viranomaisia, iäkkäitä, uskonnollisia auktoriteetteja sekä vastakkaista sukupuolta kohtaan.


India<

India


Useista eri kulttuureista, uskonnoista ja näkemyksistä koostuva Intia on suhteellisen turvallinen maa matkustaa, vaikka muutamat alueet kannattaakin jättää kiertämättä. Pikku-Tiibetiksi kutsuttua Ladakhinia sekä Wagahin kansainvälistä rajanylityspaikkaa lukuun ottamatta Jammun ja Kashmirin osavaltioihin reissaamista sekä oleskelua Pakistanin rajalla maan pohjois- ja länsiosissa tulee välttää.

Myös suuria väentungoksia kannattaa kaihtaa noin ylipäätään, sillä ihmisiä ja eläimiä tallaantuu tässä maassa hengiltä enemmän kuin missään muualla maailmassa.


India

India


Ryöstöjä tapahtuu silloin tällöin junissa ja juna-asemilla, minkä vuoksi jokaisen yömatkailijan kannattaa hankkia matkavarusteiden joukkoon lukollinen ketju, jolla saa kiinnitettyä kamat sänkyyn yön ajaksi.

Travellerin tekstiilioppi on suhteellisen selkeä: salwar kameez ja kurthan ovat sellaisia vaatteita, joihin länkkärikin voi pukeutua näyttämättä tapoja tuntemattomalta turakaiselta. Huivia tulee kantaa mukanaan aina, sillä siihen voi tarpeen tullen verhota niin kehonsa kuin hiuksensa. Erityisesti naisten on hyvä noudattaa tarkkaavaisuutta liikkuessaan yksin pimeän aikaan ja syrjäisillä seuduilla, sekä julkisia kulkuneuvoja ja autoriksoja käytettäessä

Huomioi myös, että homoseksuaalisuus on Intiassa vasta vähitellen murtumassa oleva tabu, mutta se on maan lainsäädännön mukaan edelleen rikos. Myös huumausaineiden hallussapito on tuomittavaa, ja pientenkin määrien takia voi saada pitkän tuomion.


India

India


Intiassa upeassa ruokakulttuurissa syödään tosissaan ja rakkaudella – ja aina oikealla kädellä, sillä saastainen vasuri on tarkoitettu toilettihommiin.

Maista masaloja, kokeile tandoori-uunien herkullisia lihapatoja ja tyyppaa thalia, intialaista arkiruokaa, joka tarjoillaan yleensä peltilautasella useista pienistä kipoista. Katukeittiöiden vajaan euron arvoiset mutta sitäkin maukkaammat annokset, kuten rapeat masala dosa -riisiletut ja uppopaistetut samosa-nyytit huuhdellaan alas masala chailla, mausteisella ja makealla maitoteellä.

Vaikka intialainen ruoka on maan kuulua, niin on Delhi bellynä tunnettu turistiripulikin. Hygienia on ensiarvoisen tärkeää, joten muista pestä kädet, juo vain pullotettua vettä, syö vain kypsennettyä ruokaa, kokeile kasvisannoksia ja kuori hedelmäsi itse. Kaiken varalta kannattaa aina pakata mukaan ripulilääkettä sekä nesteytysjauheita. Kattavan matkavakuutuksen kautta pääset tarpeen tullen hoitoon yksityiseen lasarettiin, sillä usko pois, julkiselle puolelle tuskin haluat: hygienian taso ei vastaa Suomen tasoa, eikä pötsinsä kuralle saaneen travellerin tee mieli jonottaa tuntikausia sairaalan käytävällä vuoroaan venaten.

Pitkät hihat ja hyttysmyrkky auttavat suojautumaan hyttysten levittämiltä taudeilta, joita täälläpäin maailmaa ovat muun muassa malaria, dengue ja chikungunya. Löydät lisätietoa Intiaan tarvittavista rokotteista THL:n verkkosivuilta. Muista lukea myös ulkoministeriön Intian matkustustiedote.


India


Intia on täynnä toinen toistaan mahtavampia reissukohteita, kuten esimerkiksi sen kummallinen ja yllättävä pääkaupunki Delhi, jonka lähellä Agrassa sijaitsee ikuisen rakkauden symboli ja varmasti koko maan tunnetuin nähtävyys, Taj Mahal. Rajasthanin Jodhpurista, ”Sinisestä kaupungista”, matkaa voi jatkaa Intian pyhimpään paikkaan Varanasiin, polttorovioistaan tunnettun Shiva-jumalan kotikaupunkiin. Pikku-Tiibetiksi kutsutussa Ladakhissa buddhalaiset perinteet ovat säilyneet paremmin kuin Kiinan miehittämässä Tiibetissä, ja teeplantaaseistaan tunnettu Darjeeling on kaikkien kello viiden juomareiden suosima lomapaikka.

Hindujen useista uskonnollisista juhlista ja festivaaleista kannattaa mahdollisuuksien mukaan päästä kokemaan ainakin diwali eli deepavali, joka symboloi hyvän voittoa pahasta, naispuolisen jumalallisen energian shaktin juhla dussehra eli dashahara eli vijayadashami sekä tietenkin karnevalistinen värien juhla holi.


India


Vielä loppuun on hyvä muistuttaa, että Intiassa kellonajat ovat suhteellisia – ole ajoissa ja varaudu venaamaan, nimittäin paikallista kaskua lainaten: “Se mikä tulee, menee; se mikä on, ei mene.”

Śubh yātrā! Hyvää matkaa!Kommentoi!