// 18.7.2017

Indonesia


Reissaa fiksusti Indonesiassa

Senang bertemu dengan Anda; pleased to meet you; mukava tavata jälleen! Kun Reissaa fiksusti -juttusarjan ensimmäisessä artikkelissa seikkailtiin Espanjan auringon alla, loikataan toisessa osassa maailman suurimpaan saarivaltioon Indonesiaan.

Loputtoman upeasta luonnosta tunnettu Indonesia on niitä harvoja maailman kolkkia, joissa voi vielä kokea suuren seikkailun tuntua. Telluksen suurin saarivaltio on nimittäin niin valtava, että se levittäytyisi Euroopan kartalla Irlannin länsireunalta Uzbekistaniin asti. Pelkästään Sumatra on suurempi kuin Suomi.

Ja se on vasta alkua: Indonesian yli 17 000 saaresta 8 000 on asumattomia, vaikka maan asukasluku kohoaa yli 240 miljoonaan. Horisontissa siintää yli 100 aktiivista tulivuorta, ja saarilla puhutaan yhteensä 300 kieltä.

Kuten paikalliset tapaavat sanoa: “Ei yksi kieli ole koskaan tarpeeksi.”

Indonesia

Kun Kansalaispalveluiden konsuli Mika Kaikkonen totesi rätisevän linjan toisessa päässä: ”Tästä hulppeista luonnonrikkauksistaan tunnetusta maasta löytyy kaikkea muuta paitsi jäätä ja pakkasta”, ymmärsin, miksi Indonesia on viime vuosina kivunnut vauhdikkaasti myös suomalaisreissaajien nousevien matkakohteiden listalle.

Meiltä kun tuntuu puuttuvan kaikkea muuta kuin jäätä ja lunta.

Indonesia

Sademetsäsaaret Borneo ja Sumatra sekä sukellus- ja surffauskohteet Bali ja Lombok vetävät vuosittain miljoonia turisteja, joista hindu-vähemmistön edustaja Bali kerää edelleen merkittävimmät turistivirrat. Leppoisan ilmapiirin ei siis kannata antaa hämätä, sillä mikä on täällä sallittua ei päde kaikkialla: maailman suurimmassa muslimimaassa alkoholi ei kuulu samalla tavoin sosiaaliseen elämään, kuin olemme muualla maailmassa tottuneet.

Turistikohteiden – ja etenkin Balin – ulkopuolella suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on viime aikoina tiukentunut ja julkisia hellyydenosoituksia ei katsota hyvällä missään päin Indonesiaa eikä myöskään miehen ja naisen välillä. Varovasti siis sen Tinderin käytön kanssa!

Summa summarum: mikä tapahtuu Balilla, pysyy Balilla.

Indonesia

Liikuit sitten maalla, merellä tai ilmassa, on Indonesian liikenne yhtä kaaosta. Terveellä maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta tästä maasta löytyy monia asioita, joihin tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Vaikka saarten väliset lennot ovat edullisia ja siksi myös hyvin suosittuja, mieti tarkkaan, kenen kyytiin nouset: EU on asettanut indonesialaisia lentoyhtiöitä lentokieltoon EU:n alueella. Voit tutustua Euroopan Unionin laatimaan mustaan listaan täällä.

Myös saarihyppelyjä tehdään paljon, sillä kuka malttaisi olla tutkimatta ympäröiviä pikkuparatiiseja. Varmista merisää ja mahdolliset myrskyvaroitukset, sillä Indonesia on tunnettu voimakkaista ja vaarallisista merivirroistaan, jotka vievät satoja henkiä joka vuosi – myös sukeltaessa ja surffatessa. Kiikkerä paatti ei paljon naurata, kun aallot kohoavat miehen mittaisiksi, joten älä nouse joka jollan kyytiin. Löytyyhän veneestä jokaiselle myös omat pelastusliivit?

Päihteistä tuskin tarvitsee mainita sen enempää, kuin että maassa vallitsevat erittäin ankarat huumelait ja rangaistuskäytäntönä toimii edelleen kuolemantuomio.

Indonesia

Indonesia

Tropiikissa ei huvittaisi pukea liikaa ylleen, vaikka se on suotavaa jo muslimimaan tapojen mukaan sekä ennen kaikkea skootterilla liikuttaessa: on kivaa ajaa shortseissa, kunnes kaatuu. Vaikka sinä kruisailisit säntillisesti, muut sitä tuskin tekevät, joten varmista asianmukainen ajovarustus, ota kuvat menopelistä ennen kuin lähdet ajamaan (jottei vuokraaja kisko hintaa yllättäen ilmestyneistä kolhuista) ja kanna mukanasi laajaa matkavakuutusta.

Etenkin Balilla, mutta myös muualla maassa ajellessaan tulee tavarat pitää aina skootterin säilytyslokerossa, sillä kesken ajamisen selästä tai olalta ryöstetyt laukut tai reput aiheuttavat todella pahaa jälkeä. Kuljeta lompuukissasi aina myös voimassa olevaa ajokorttia, sillä Balilla on ollut tapauksia, joissa poliisi on sakottanut kortitta ajamisesta.

Indonesia

Kattaahan matkavakuutus myös sukelluksen ja sairaankuljetuksen? Painekammiota kun ei kaikista paikoista löydy, joten jos tunkki osuu tuulettimeen, voidaan sukeltajantautia joutua lähteä hoitamaan naapurimaahan, mikä tulee lentoteitse aivan hävyttömän hintaiseksi.

Pakkaa mukaan myös hyttysmyrkkyä ja pitkähihainen paita sekä pitkät housut, sillä ne auttavat suojautumaan hyttysten levittämiltä taudeilta.

Sitten vielä yksi vinkki kaikille eläinrakkaille reissaajille: Indonesiassakin esiintyvän vesikauhun takia ihan kaikkia karvakuonoja ei kannata rapsutella, sillä purema on vakava asia. Muista siis tarkistaa hyvissä ajoin reissuun tarvittavat rokotukset ja estolääkitykset. THL:n matkailijan terveysoppaasta löydät viimeisimmät tiedot.

Indonesia

Pelottelut sikseen – tämä on vain järkipuhetta, jolla toivottavasti varmistat itsellesi onnistuneen reissun!

Indonesiassa riittää lähes aina hyvä seikkailuhenki, sillä tietyllä perusvarovaisuudella ja maalaisjärjellä selviää lähes aina. Esimerkki: Jos tulivuoret ovat äkäisiä tai uhkana purkautua, jätä menemättä, vaikka turistifirma kuinka sanoisi retken olevan turvallinen – he kun miettivät lähes aina omaa etuaan eli sinun rahojasi. Jos epäröit, kysy neuvoa vaikka majoituspaikkasi työntekijältä.

Kannattaa muistaa, että tässä tuliperäisessä maassa olosuhteet voivat muuttua nopeastikin, ja luonnonkatastrofeja kuten tulivuorenpurkauksia, tsunameja ja maanjäristyksiä tavataan aina aika ajoin. Matkustusilmoitus on siis välttämätön.

Indonesia

Indoissa on yksi sellainen puoli, joka unohtuu monesti meiltä suomalaisilta: Fingerointi. Hyvät käytöstavat opetellut reissaaja tietää, ettei osoittele loukkaavasti etusormella vaan heilauttaa peukaloaan, jos jotain pitää näyttää. Muista myös kehonkielen nyrkkisääntö: jalat (etenkin jalkapohjat) ja vasen käsi ovat saastaisia, pää pyhä ja koskematon. Hymyillä tulee aina – silloinkin kun et pidä jostain tai olet asiasta eri mieltä, sillä niin paikallisetkin tekevät sinulle. Eikä sovi unohtaa sanontaa ajasta, joka on täällä melko kuminen käsite. Älä siis stressaa vaan malta mielesi, odotit sitten bussia tai muuta sovittua tapaamista.

Indonesia

Indonesia

Johan tässä tulee nälkä! Mikään ei ole parempaa, kuin illanvietto ystävien seurassa. Kuten suurimmassa osassa Aasian maita myös Indonesiassa tilataan ja syödään ruoat yhdessä. Pyyhi siis hikikarpalot pois otsalta ja jaa sapuska kiltisti muiden kanssa. Testaa pähkinäistä Kado kado -salaattia ja katukeittiöiden kasvisruoka-annoksia. Kippistä kohtuudella ja varo kuin ruttoa paloviinapulloja. Maassa on tavattu useita metanolimyrkytyksiä, joten ihan joka kulmalta ei kannata pulloaan hankkia.

Tsekkaa vielä Indonesian matkustustiedote, THL:n matkailijan terveysopas ja muista tehdä matkustusilmoitus! Jos et kaikessa reissujännityksessä muista tehdä ilmoitusta kotoa, siirry tästä mobiilisivulle.

Mahtavaa ja turvallista matkaa!

Kommentoi!