// 18.6.2017

Espanja

 

Reissaa fiksusti Espanjassa

Tervehdys, matkailija! Olet löytänyt tiesi ensimmäiseen osaan Reissaa fiksusti -juttusarjassa, jossa käyn läpi suomalaismatkailijoiden suosikkikohteita ja uusia tulokkaita matkustusturvallisuuden näkökulmasta. Aloitetaan matka Espanjasta, joten vamos!

Välimeren Baleaarit, Atlantin Kanariansaaret, pari kaupunkia Pohjois-Afrikassa sekä muutama asumaton saari Marokon rannikoilla, värikäs Barcelona, maan pääkaupunki Madrid ja pohjoisen ruokamekkana tunnettu Bilbao – Espanja on niin käsittämättömän monipuolinen matkailukohde ettei ole ihme, että se yltää vuosi vuoden perään suomalaismatkailijoiden suosikkikohteisiin.

Täältä löytyy kaikkea, ja tänne hukkuu kaikenlaista: tuhansittain passeja, lompakoita ja sydämiä.

Palma-1
Olisi hauska tietää, millaisia lukuja faijani kartutti reissatessaan Mallorcalla jo silloin 70-luvulla.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät noin 851 621 Espanjan matkaa vuonna 2016, ja täällä he myös turvautuivat ulkoministeriön apuun useimmin kuin missään muualla.

Bilbao

Välttyäkseen kuumotuksilta, kolareilta ja ryöstöiltä kehotetaan reissaajia noudattamaan tavanomaista varovaisuutta niin julkisilla paikoilla kuin liikenteessä.

Espanjalainen liikennekulttuuri kun eroaa huomattavasti suomalaisesta.

Vaikka terve maalaisjärki yleensä riittää, taskuvarkaistaan tunnettu maa vaatii kuitenkin normaalia enemmän huomiota. Pitkäkyntiset piirittävät poloisen kulkijan suurissa väentungoksissa, uimarannoilla sekä lentokentillä. Vuosien kartuttamaan reissukokemukseenkaan ei tässä maassa kannata luottaa, sillä en ole itsekään varma, hukkasinko polaroidini itse vai lähtivätkö ne jonkun muun matkaan, kun keskityin kuvaamaan katusoittajaa.

Ei myöskään kannata jättää kamojaan edes lukittuun autoon, sillä tässä maassa ei voi luottaa siihen, että mikään pysyisi tallessa: hukkasinhan minäkin sydämeni jonnekin Baleaariensaarten suolaisiin tuuliin, enkä ole siitä sen koommin kuullut.

Mallorca-Menorca | Marinella Himari

Mallorca-Menorca | Marinella Himari

Vaikka Suomen kansa on tunnettu vyölaukuistaan, rahavöistään ja mapillisesta tulostettua paperia mukanaan, meistä moni unohtaa vieläkin sen kaikkein tärkeimmän: Passista, matkalipuista sekä muista matkadokumenteista tulee aina jemmata kopiot omaan sähköpostiin! Koskaan ei tiedä, milloin niille tulee tarvetta, nimimerkillä “kerran Kreikassa koko omaisuutensa kadottanut”. Uskokaa siis, puhun kokemuksesta. Ja niin puhuvat luvutkin, sillä 17 289 peräpohjolan poikaa ja tyttöä kääntyi matkustusasiakirjoihin liittyvien ongelmien kanssa edustustojen puoleen vuonna 2016.

Tämän lisäksi edustustot myönsivät meille sankarimatkailijoille kaikkiaan 19 195 uutta passia.

Se on lähes saman verran kuin Tamperestin kaupungin kyljessä sijaitsevan Pirkkalan asukasluku. Miettikää sitä!

Mallorca-Menorca | Marinella Himari

Matkalaukkuun pakatun ensiapupakkauksen ja henkilökohtaisten lääkkeiden lisäksi perusrokotteet riittävät.

Jokaisen suomalaisen lompuukista tulee myös löytyä ilmainen Eurooppalainen sairaanhoitokortti, sillä sen turvin säästää pitkän pennin, jos lasaretti tien päällä kutsuu. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei hoito kyseisellä kortillakaan ole ilmaista, vaan se takaa suomalaismatkailijoille samat edut kuin paikallisillekin. Tämän vuoksi älköön kukaan koskaan ikinä milloinkaan matkustako ilman kattavaa matkavakuutusta!

Jokaisen reissarin tulisi myös aina tehdä matkustusilmoitus, sillä se on ainoa melko varma tapa saada tuo yleensä-kaikki-tavoittava-tekstiviesti, mikäli maassa tapahtuu terrori-isku tai esimerkiksi luonnonkatastrofi.

Muista siis neljän ämmän sääntö: matkustusilmoitus, matkavakuutus, matkustusasiakirjat ja matkustustiedote.

menorcan-matkavinkit-002

Tähän loppuun haluan vielä jakaa pari käytännöllistä vinkkiä, jotka yleensä nostavat meillä suomalaisilla karvat pystyyn: 1) kukaan tuttu ei saa jäädä ilman poskisuudelmaa, 2) siestan vuoksi voi olla hankalaa löytää avoinna olevaa ruokapaikkaa klo 15-19 välillä, 3) illallista nautitaan yleensä vasta iltayhdeksän jälkeen ja 4) annokset tilataan pöytäseurueille usein jaettaviksi. Tämä saattaa aiheuttaa meille suomalaisille ylenmääräistä hikoilua ja hampaiden kiristelyä, sillä onhan meistä jokainen tottunut saamaan oman annoksensa, joka lasketaan nokan alle kotona, duunissa tai useimmissa suomalaisissa ravintoloissa.

Mutta eikö matkailussa parasta ole juuri omien rajojen ja epämukavuusalueiden ylittäminen, uusista kulttuureista innostuminen sekä ennen kaikkea yhdessä syöminen ja juominen?

Tarkempaa turvallisuusinfoa löydät Espanjaa koskevasta matkustustiedotteesta, ja ulkoministeriön matkustusvinkit kulkevat näppärästi mukana myös mobiilissa. Ota molemmat haltuun, jotta vältyt turhilta kuumoituksilta ja voit keskittyä täysillä itse reissuun.

Siispä kippis eli SALUD! Maan tunnetuin juoma on sangria – nauti kohtuudella!

 

Kommentoi!