// 18.9.2017

Brasilia


Reissaa fiksusti Brasiliassa

Rio! Samba! Jalkapallo! Ja papukastike. Latinalaisamerikkalaiset tunnetaan vahvoista perinteistään sekä värikkäästä elämäntyylistään, josta ujo suomalainen uskaltaa vain haaveilla.

Aallot huuhtovat kilometreittäin levittyviä Copacabanan ja Ipaneman valkohiekkaisia rantoja, joiden myyntikojuista kaikuvat lattarirytmit sekoittuvat naurunsekaiseen remuamiseen: paikalliset ronaldot mittelevät rannan jalkapallokuninkuudesta, perheet ja pariskunnat ovat kokoontuneet piknikille, eivätkä pikkuruiset bikinit jätä mitään arvailujen varaan – ollaanhan brasilialaisten toisessa olohuoneessa eli rannalla, missä jokainen voi olla kuin kotonaan.

Pinta-alaltaan ja asukasluvultaan Etelä-Amerikan suurimmasta valtiosta, Brasiliasta, löytyy kolmetoista miljoonakaupunkia, joissa todella sattuu ja tapahtuu. Lukuisten liikenneonnettomuuksien lisäksi tavaroita ja sydämiä varastetaan, minkä vuoksi jokaisen seikkailijan tulee hankkia itselleen hyvä ja kattava matkavakuutus, joka toivottavasti korvaa mahdolliset vahingot ja varkaudet.

Sydämestään joutaa kuitenkin jokainen huolehtia itse, vaikka lopputulos on järjestäen sama – Brasiliaan ei voi olla rakastumatta.


rio


Vaikka Brasiliassa matkailevia kehotetaan noudattamaan tavanomaista varovaisuutta, tulee jokaisen reissaajan tiedostaa rikollisuuden korkea taso etenkin suurkaupungeissa: On taskuvarkaita, joiden toimia ei huomaa ennen kuin tajuaa jotain kadonneen sekä rikollisia, jotka osoittavat aseella sen enempää kyselemättä. Väkivallalla ja aseenkäytöllä on tässä maassa todella matala kynnys, minkä vuoksi ryöstötilanteessa ei tule koskaan pistää vastaan.

Oma henki on aina arvokkaampi kuin yksikään perintöhely tai puhelin.


rio


Lomailua Riossa ja muissa Brasilian kaupungeissa helpottaa ainakin se, ettei tee itsestään liian kiinnostavan näköistä kohdetta. Jätä siis arvoesineet ja korut hotellihuoneeseen, ja jos kannat mukanasi kameraa, kuljeta sitä vaikka tavallisen näköisessä päivärepussa tai olkalaukussa, joista kumpaisestakin pidät visusti kiinni. Köyhissä maissa ei kannata näyttää rikkaalta.

Vaikka pimeitä kujia tulee välttää, ei juhlimista pidä missään tapauksessa jättää väliin: Lapan kaupunginosan samba-klubit saavat latinalaisamerikkalaisen elämäntavan kukoistamaan, kaikki kuullut tarinat todeksi ja hien virtaamaan. Muista kuitenkin tilata caipirinhat tiskiltä, sillä epämääräisten katukiskojen drinksut on joku saattanut terästää ylimääräisillä tipoilla.

Paina siis kaiken varalta mieleesi ja tallenna puhelimeesi maan yleinen hätänumero, joka on 193.


rio


Kusetetuksi tulemisen riski on Brasseissa aivan äärimmäisen suuri. Jos lompakkoa ei pöllitä, yritetään korttisi todennäköisesti kopioida maksutilanteissa tai pankkiautomaatilla – automaattien nostorajoitukset ovat voimassa juuri sitä varten, etteivät pitkäkyntiset tyhjentäisi kerralla koko tiliä. Tai sitten kaupustelija voi pyytää katsomaan tavaraa tai helyä, kun samaan aikaan rikostoveri raidaa laukkusi. Eikä se liikennevaloissa hedelmiä myyvä mummokaan ole välttämättä sieltä kaikkein mukavimmasta päästä.

Muista myös, ettei tavallisessa taksissa tunneta käsitettä ”kiinteä taksa paikasta A paikkaan B”. Mikäli sellaista ehdotetaan, tiedät heti, että kuski koettaa vain vedättää. Ennen kyytiin hyppäämistä kannattaa myös varmistaa turvavyön olemassaolo, sillä se voi olla ainoa pelastus muutoin aivan holtittomassa liikennekulttuurissa, jossa nopeusrajoitteille ja liikennesäännöille nauretaan.

Liikenteeseen kannattaa ylipäätään kiinnittää huomiota kaikkina vuorokauden aikoina ja etenkin iltaisin: monet ajavat ennemmin päin punaisia kuin pysähtyvät, sillä se saattaa – niin valitettavaa kuin onkin – olla turvallisempi vaihtoehto. Onpahan ikäviä tilanteita tapahtunut silloinkin, kun turistit ovat vuokranneet auton ja luottaneet sokeasti navigaattoriin, jolloin lyhyin tie saattaakin kulkea pahamainesen favelan eli slummialueen kautta.


rio


Missä turisti, siellä ripuli. Kattavan matkavakuutuksen turvin pääset tarvittaessa hoitoon yksityisiin lasaretteihin, jotka ovat hyviä mutta hinnakkaita ilman asianmukaista vakuutusta. Julkisen sektorin sairaaloissa taas on järjestäytynyt resurssipula ja valtavat jonot, joissa et halua viettää lomaasi. Hanki siis se matkavakuutus.

Pitkät hihat ja hyönteismyrkky tunnetusti auttavat suojautumaan hyttysten levittämiltä taudeilta, mutta niiden lisäksi jokainen itseään kunnioittava travelleri käy ottamassa rokotteet keltakuumetta ja dengueta vastaan, myös malarialääkitys on suositeltavaa. Löydät lisätietoa Brasiliaan tarvittavista rokotteista THL:n verkkosivuilta. Muista lukea myös ulkoministeriön Brasilian matkustustiedote.


rio


Brasilia on täynnä toinen toistaan upeampia kaupunki-, kulttuuri- ja luontokohteita, kuten vaikkapa Rio Negron ja Rio Solimõesin yhtymäkohdassa Amazon-joen varrella sijaitseva Manaus, kuin toiselta planeetalta oleva Lençois Maranhensesin luonnonpuisto, kulttuuriperimästään tunnettu Unescon suojelukohde Olinda sekä joidenkin mielestä kaikkein brasilialaisimpana tunnettu Salvador, jonka kullalla koristellut kirkot, tuliset annokset sekä samba-fanitus vetävät vertoja muille kaupungeille.

”Mene ja tiedä.” Sanonta saa kohdallani aivan uuden merkityksen.

Mikäli koti-ikävä kuitenkin yllättää tai mielit jostain muusta poikkeavasta syystä hengenheimolaistesi joukkoon, kannattaa suunnata vuonna 1929 Toivo Uuskallion perustamaan suomalaissiirtolaiskaupunki Penedoon. Täältä löytyy joulupukin kylä – tietenkin! – suomalaista ruokaa – tottakai! – kansantanssi-iltamia ja humppaa – miksi ei! – joissa vain yksi asia on varma: kukaan ei jää seinäruusuksi.


rio


Kun on käyty läpi pahamaineiset favelat, huijausyritykset ja ryöstöt, ei voi kuin ihmetellä, mikä saa reissaajat kutsumaan Rio de Janeiroa yhdeksi maailman kauneimmasta kaupungeista. “Luonto itsessään tekee paikasta aivan uskomattoman”, kehuu kunniavarakonsuli Päivi Tuomi Rion kunniapääkonsulaatista, ”vehreys ja meri, tuo kaikkien täällä käyneiden tuntema kauneuskäsite pääsee parhaiten oikeuksiinsa Rion upeassa silhuetissa sokeritoppavuorilta tai kristuspatsaalta ihailtuna.”

Erityismaininnan saavat tietenkin myös maailmankuulut Ipaneman auringonlaskut, joista tuskin kukaan voi olla eri mieltä.

Boa Viagem! Hyvää matkaa!


rio

Kommentoi!