// // 8.9.2016

Maailman ympäri lasten kanssa – mitä opimme?

Uskaltaako lasten kanssa matkustaa maailman ympäri? Miltä reissuarki näyttäytyy aurinkoisten lomakuvien takana? Entä mitä kaikkea on hyvä muistaa, jotta koko perhe nauttii matkasta?

dsc_5574

Tehdään nyt ihan alkuun selväksi se, että lasten kanssa on ihanaa, rentoa ja jopa helppoa matkustaa! En voisi kuvitella parempaa matkaseuraa kuin omat ennakkoluulottomat, uteliaat ja elämänmyönteiset lapset.

Haluan romuttaa ne pelot turvallisuudesta, sairasteluista tai siitä, että kaikki ovat koko ajan väsyneitä. Päinvastoin. Reissussa lapsilla on koko ajan uutta ja kiinnostavaa koettavaa, joten arki reissun päällä on ollut jopa helpompaa kuin arkirumba koulun, harrastusten ja kaamoksen pyhässä kolminaisuudessa. Ihan suin päin ei maailmanympärimatkalle kuitenkaan kannata lähteä.

img_4671

Huomioi nämä lasten kanssa matkustaessa

 • Osallista lapset maailmanympärimatkan suunnitteluun. Matka tuntuu lapsista todellisemmalta, kun on jotain todellista, mitä konkreettisesti odottaa.
 • Mitä enemmän näkee vaivaa lentojen, majoitusten, autovarausten ja nähtävyyksien suunnittelun osalta etukäteen, sitä enemmän aikaa on elämyksille yhdessä. Tämä vähentää aikuisten stressitasoa ja jättää enemmän aikaa yhteiselle fiilistelylle.
 • Lue oheisesta linkistä paljonko meidän maailmanympärilennot maksoivat ja parhaat vinkit lapsiystävällisen lentomatkustuksen suunnitteluun. http://www.tarinoidentaival.fi/maailmanympari/maailmanymparilentojen-hinnat
 • Monissa maissa lapsiperheet pääsevät lentokentällä jonon ohi check-in ja turvatarkastusjonoissa sekä koneeseen siirtymisissä. Kannattaa kysyä.
 • Älä ahnehdi liikaa nähtävyyksiä ja kokemuksia. Lapsille parasta on usein yksinkertaiset ja edulliset jutut, kuten simpukoiden kerääminen rannalla, fudiksen pelaaminen paikallisten kanssa tai trooppisessa vesisateessa tanssiminen. Kiireettömyys on salasana.
 • Suunnittele päiväohjelma niin, että sekä aikuiset että lapset nauttivat päivästä. Meillä ennen viinitilakäyntejä vietettiin aikaa leikkipuistossa tai käytiin jäätelöllä. Parasta oli, kun kaikki nämä yhdistyivät samassa paikassa. ”Virallisia” lapsille suunnattuja nähtävyyksiä ei tarvitse siis haalia. Riittää, kun miettii lapsia kiinnostavia juttuja niissä kohteissa ja nähtävyyksissä, missä itsekin haluaa käydä.
 • Kannattaa suunnitella omat budjetit siirtymisille, majoitukselle, syömisille, nähtävyyksille ja ostoksille. Rahasta huolehtiminen tai sniiduilu laskee turhaan fiilistä ja saattaa aiheuttaa lapsissa huolta. Lapsille kannattaa opettaa hintojen vertailun ja tinkimisen periaatteita: miksi asioita ei kannata ostaa ensimmäisestä paikasta tai maksaa aina pyydettyä hintaa.
 • Koimme itse hyväksi järjestelyksi sen, että 9- ja 8-vuotiailla oli oma rinkka, josta he pitivät huolta ja kantoivat. 1-vuotiaan tavarat olivat omassa vetoketjullisessa pussukassa isän rinkassa. Omat rinkat vähensivät myös kadonneiden tavaroiden metsästystä ja opettivat lapsille vastuuta omista tavaroistaan.

Lasten sairastaminen matkalla

Lapset sairastavat siellä, missä sairastavat. Samat korvatulehdukset ja flunssat ovat riesana, missä tahansa päin maailmaa. Emme kokeneet sairastumisia ahdistaviksi, koska vastaavaa elämä on kotonakin. Tässä vähän listaa kommelluksista matkan aikana:

 • Emman nilkka murtui 3 päivää ennen lähtöä trampoliinilla pomppiessa. Oma säätö oli kävelysauvojen ja tukisaappaan kanssa puljaamisessa, mutta oikealla asenteella kaikki onnistuu. Hongkongissa Emma istui Hannan rattaissa ja Hanna keikkui kantorepussa, joten emme joutuneet tinkimään nähtävyyksistä. Jalka ei onneksi särkenyt paljoakaan, mutta turposi jalalle varatessa. Emma käytti ilmatyynylastaa 5 viikkoa ja keppejä vielä muutama viikko sen jälkeen. Hyvän matkavakuutuksen ansiosta välineet, lääkärikäynnit ja ensimmäisen lennon bisnes-luokan lentoliput menivät 100% matkavakuutukseen. Muista siis aina ottaa matkavakuutus ja tarkistaa sen korvaavuus sekä ehdot.
 • Lauralla ja Hannalla oli useita korvatulehduksia, joita hoidettiin vaihtelevasti maan lääkärikäytännöstä riippuen. Maitohappobakteerit kulkivat jo Suomesta ostettuina mukana 1-vuotiaalle. Kaikilla oli kesäflunssa jossain vaiheessa tai useaankin kertaan alkumatkasta.
 • Hannaa pisti ampiainen Indonesiassa, jota varten käytiin lääkärissä. Turvotus meni itsekseen ohi.
 • Emma sai avohaavan varpaaseen koralleista Indonesiassa. Muutamia jalkojen ruhjeita ja tulehtumisia hoidettiin myös muilla lapsilla.
 • Hanna ja Emma saivat palovammat uima-altaalla huonosti siivotusta klooripulverista. Jälkiä hoidettiin Indonesiassa ja Australiassa eri lääkevoitein.
 • Australiassa Emma pisti myrkyllinen meduusa ja Lauraa puri lievästi myrkyllinen hämähäkki. Molempia hoidettiin asianmukaisesti ja molemmat vaivat menivät nopeasti ohi.
 • Eritasoisia vatsavaivoja oli silloin tällöin, mutta onneksi oksennustaudeilta vältyttiin. Söimme käytännössä kaikkea äyriäisistä kakkuihin, mutta järkevällä tavalla. Vesipullovettä joimme kaikkialla paitsi Uudessa-Seelannissa, jossa johtovesi on maailman puhtainta.

img_2933

Mitä olemme oppineet matkustamisesta

Lapsilla on ihmeellinen tapa nauttia elämästä juuri nyt. Matkalla oleminen on antoisaa, kun jokaisen päivän päämääränä on yhdessä oleminen ja kokeminen. Hyvän fiiliksen ylläpitäminen nousi lopulta tärkeimmäksi opiksi koko matkalla, koska matkalle mahtuu myös vähemmän loistokkaita päiviä. Niinä hetkinä joku tai useampi perheenjäsen on yleensä nukkunut liian vähän, jotain itkettää/kiukuttaa/harmittaa tai jollain on nälkä. Jos tähän yhdistetään rinkat selässä haahuilu pimenevässä illassa hotellia etsien, ei kenelläkään ole kivaa.

Muista siis pitää perusasioista huolta ja jätä tarpeeksi aikaa epävarmuustekijöille. Suosittelen myös lämpimästi etukäteen buukattuja lentokenttäkuljetuksia. Vauvaperheessä ei koskaan voi tietää saako yölennolla todellisuudessa nukkua vai onko edessä kovemman luokan reisitreeni. Silloin on henkisesti helpottavaa tietää, että kuljetus on buukattu etukäteen eikä väsyneenä tarvitse ensimmäiseksi alkaa tinkimään taksihintoja tai ihmettelemään juna/metro/bussiyhteyksiä hotellille.

dsc_2549

Lapset oppivat matkalla todella paljon. Ensinnäkin jo ennestään hyvä englanninkieli muuttui sujuvaksi ja avoimeksi keskusteluksi. Toisekseen rohkeus käydä kysymässä neuvoja, tilata itse ruoat ja muut omaan vastuunottoon ja aktiivisuuteen kannustavat jutut. Kiinnostus politiikkaan ja yhteiskunnallisiin asioihin kasvoi epäkohtiin törmätessä. Keskustelut kodittomista, lapsityövoimasta ja huumeista olivat aitoja kohtaamisia lasten ajatusmaailman kanssa. En jaksa uskoa, että aihepiirin pohdinta olisi samalla tasolla ilman maailmanympärimatkaa.

dsc_3286

Videossa pohdimme sitä, että uskaltaako Brasiliaan ollenkaan matkustaa? Vastaus on kyllä. Tarkistimme ulkoministeriön matkustustiedotteen ja uskalsimme lähteä matkaan. Zikaviruksesta tai superpöpöstä ei näkynyt kuukauden Brasilian reissun aikana jälkeäkään. Tässä kohti herää kysymys median vastuullisesta uutisoinnista.

Mikä maailmanympärimatkalla lasten kanssa yllätti? Moni ei tätä usko, mutta ihmiset ovat hyvin samanlaisia ympäri maailman: ystävällisiä, iloisia, auttavaisia ja valtavan lapsirakkaita. Lapset avaavat keskustelun ja näimme lukemattomia kertoja taksikuskien, kokkien, jäätelömyyjien ja jopa viereisten ravintolapöytien lasten kuvia ja kuulimme hauskoja ja jopa koskettavia perhetarinoita.

Kannattaa uskaltaa lähteä – ja ottaa ne lapset mukaan!

dsc_5926

Elämme unelmaa todeksi kiertämällä maailmaa ympäri reilun neljän kuukauden ajan reissutyttöjemme Lauran 9v, Emman 8v ja Hannan 1v kanssa. Maailmanympärimatkan reitti kulkee akselilla Helsinki-Hongkong-Indonesia-Australia-Uusi-Seelanti-Chile-Brasilia-Espanja-Helsinki. Aikuiset ovat heikkona hyvään ruokaan, viiniin ja kahviin – tytöt jäätelöön. Lue lisää matkatarinoistamme: www.tarinoidentaival.fi

– Heini

 

Kommentoi!