// // 1.12.2016

Kun Bepanthen ei yksin riitä

Reilu vuosi sitten tein muutaman päätöksen: aloitin espanjankielen opiskelun, ostin lentolipun ja hankkiuduin lähes kaikesta maallisesta omaisuudestani eroon. Suomen marraskuu toimi oivana vauhdittajana tavaroiden pakkailussa. Monet varoittelivat Argentiinasta – rikollisuus kukoistaa ja missään, erityisesti vaaleatukkaisena naisena, ei voi liikkua yksin. Monen mielessä koko Etelä-Amerikka näyttäytyy pelkästään huumekartellien leikkikenttänä. Miksi siis tieten tahtoen työnsin pääni käärmeenpesään ja vaihdoin varmatyöpaikkaisen lintukotoseni epävarmoihin ja tuntemattomiin olosuhteisiin? Koska halusin, ja olen sitä mieltä, että pelko on suurin ihmistä rajoittava tekijä.

kuva1

Yhden kammottavan käärmeenpesän juurella

Argentina – Current Situation

Argentiina on maa, jonka yleisinä tuntomerkkeinä pidetään tangoa, jalkapalloa ja pihvejä. Kolikon kääntöpuolena on epävakaa turvallisuustilanne ja köyhyys; rikollisuus rehottaa, moni viettää elämänsä slummeissa tai kadulla, ja joutuu hankkimaan elantonsa epärehellisin keinoin. He, joilla on pätäkkää, ostavat turvallisuudentunteen erinäisin hälytysjärjestelmien, kaltereiden ja vartijoiden avulla. Maassa yleistyvät hurjaa vauhtia suljetut asuinalueet, joissa varakkaammat voivat elää huolettomammin aitausten sisällä, vartijoiden pitäessä vahtia.

kuva2

Taloja koristavat mahtipontiset aitaukset ja ikkunoita kalterit. Paloturvallisuuden kannalta evakointireittejä ei ehkä ole loppuun asti mietitty. Rakkautta ja rauhaa voi silti aina toivoa esimerkiksi vaatetuksen avulla (paz=rauha).

Kolme karkeaa yleistystä

Olen nyt hengaillut tällä puolen palloa vajaan vuoden, ja tehnyt seuraavia havaintoja:

  1. argentiinalaiset ovat todella ystävällistä sakkia. Jokainen kohtaaminen tarjoaa samalla mahdollisuuden treenata espanjankieltä!
  2. Argentiinan äänimaailma koostuu kolmesta soinnusta: todella pitkä ”gooooooooaaaaaaal”- huuto futismatseissa, autojen varashälyttimien raikaaminen, ja kadulla tööttäävät autot sekä vislaavat miehet. Luulin, että omalla kohdallani raskausmaha olisi vähentänyt huutelua, mutta turha toivo.
  3. kansalaisten eriarvoisuus. Yhtenä hetkenä ohi kiitää uudenkarhea luksusbemari, ja sen perässä hevosvankkurilla liikenteessä oleva roskienkeräämisellä elantonsa ansaitseva työläinen. Tuloerot ovat valtaisat.
kuva3

Argentiinan luonto on sanoinkuvaamattoman kaunis ja vaihteleva, mikä tarjoaa paljon erilaisia reissumahdollisuuksia.

Minulle ei kyllä mitään satu…

Joissain asioissa logiikkani on, että jos esimerkiksi otan sateenvarjon ulos lähtiessä mukaan ihan vain varmuudeksi, varmasti alkaa sataa. Joten parempi jättää se kotiin, niin ei myöskään sada. Valitettavasti tätä logiikkaa en suosittele matkavakuutuksen kohdalla, sillä damage on huomattavasti suurempi kuin sateessa kastuminen, mikäli matkalla sairastuu ilman matkavakuutusta tai jouduu esimerkiksi rikoksen uhriksi.

kuva4

Valitettavan yleistä: kaksi henkilöä sujahtaa moottoripyörällä ohitsesi ja nappaa laukkusi. Tsekkaan tasaisin väliajoin ulkoministeriön matkustustiedotteen, jotta pysyn ajantasalla maan tapahtumista ja esimerkiksi uusista ryöstökikoista. Ps. Ajattelin, että raskausmahalla heltiäisi sympatiat mahdollisilta ryöväreiltä, mutta paikallisten mukaan olen vain entistä helpompi ryöstön kohde. Arvoesineet siis piiloon…

dav

Joskus trippimittarin kilometrejä joutuu keräilemään sairaalan käytäviltä.

Viisaudenhampaan vihoittelu, umpilisäkkeen tulehdus, autokolari tai jopa synnytyksen käynnistyminen ovat kaikki tilanteita, jotka voivat sattua missä päin maailmaa tahansa, milloin tahansa. Tuolloin pelkkä Bebanthen ei riitä hoidoksi ja  lääkäriä tarvitaan ripeästi. Minulle on sattunut Argentiinassa nämä kaikki tilanteet, kolme viimeisintä alle puolen vuoden sisällä. Voin siis sanoa saaneeni jonkinlaisen kosketuksen paikalliseen sairaanhoitosysteemiin. Olen jopa niin tuttu vieras lähisairaalassani, että eräät hoitajat ja lääkärit ovat ensitapaamisessamme kommentoineet: “Jaa sinä olet SE suomalainen.” En tiedä onko tämä se maine, josta haluan minut muistettavan… Joka tapauksessa, hoitoon on aina päästy ja hampaat hoidettu, niskat kuvattu mahdollisilta kolarivammoilta, varmistettu, ettei se ollutkaan tulehtunut umpilisäke, ja se tärkein: lapsi saatettu onnellisesti maailmaan.

kuva6

Raskaana ollessa terveydestä täytyy pitää entistä parempaa huolta, mutta se ei estä matkustelua. Sairaalan mukava nojatuoli tarjosi lepopaikan alhaisen hemoglobiinitason yllättäessä.

 

dav

Suomen kielessä tippatelinettä kutsutaan myös sulhaseksi. Sopiva nimitys, sillä viiden päivän halailemisen jälkeen se alkaa tuntua yllättävän läheiseltä.

Vaikka hoitomuodot ovat vaihdelleet, tapauksien hoidon kulkua yhdistää yksi seikka: vakuutusta kysytään sairaalassa aivan ensimmäiseksi. Ihan sama, vaikka saavut sinne kaksinkerroin mahakivuista vaikerrellen, tai syntymässä oleva lapsi haarovälissä. Oman matkavakuutuksen ehdot kannattaa kuitenkin ennen reissua käydä tarkkaan läpi, sillä moni niistä sulkee pois raskauteen liittyvät sairaudet ja komplikaatiot.

Vaikka reissu olisi jo ohi, saattaa matkavakuutusta silti tarvita. Suomen julkinen terveydenhoitojärjestelmä on luksusta, mutta siinä vaiheessa, kun ameebat ja muut alkueläimet on poissuljettu, mutta sairastelu sen kun vain jatkuu, on helpottavaa päästä hoitoon mahdollisimman nopeasti. Matkavakuutuksen turvin tämä on yleensä mahdollista, mikäli kotiinpaluusta ei ole kovin pitkä aika.

dav

Yksityiset sairaalat ovat Argentiinassa hyvätasoisia. Toinen vinkkini, mikä on must ottaa mukaan lääkärin vastaanotolle mentäessä: eväät! Voit joutua odottelemaan useamman tunnin, vaikka aika olisi sovittuna. Myös joku hyvä kirja on oiva lisä laukkuun.

Olla pelkäämättä ei tarkoita sitä, että olisi varomaton. Minulle varovaisuus tarkoittaa riskien minimoimista etukäteen ottamalla selvää asioista (matkustustiedote) ja hankkimalla vakuutus. Kalterit täällä koristavat asuintalojen ikkunoita edelleen, mutta meikäläinen se vain lompsii entistä vaaleatukkaisempana katuja pitkin. Ja monesti ihan yksin.

kuva9

Rauhaa, terveyttä ja lisää leimoja passiin toivottaen,

– Sanna

Kommentoi!